Het ei van Columbus: kippen als onkruidbestrijder

Kees van Iersel wil kippen gaan houden, als onkruidbestrijders in zijn boomkwekerij. Een fikse besparing in de kosten, want het kost nogal wat, aan mankracht en bestrijdingsmiddelen, om 160 hectare onkruidvrij te houden. Het is een mooi voorbeeld van het opnieuw bij elkaar brengen van agrarische functies met veel baten.

Rondscharrelende kippen die onder de bomen strootjes pikken: hoe klassiek wil je een innovatie hebben? “Honderd jaar geleden zag je overal kippenrennen op het boerenerf”, zegt boomkweker Kees van Iersel uit Udenhout. “ Die werden gehouden voor de eieren, maar met kippen heb je geen sprietje onkruid op het erf! Dat bracht mij op een idee.” Nieuw is de schaal waarop Van Iersel kippen wil inzetten. Hij is net begonnen met proefdraaien, op 1 hectare van zijn bedrijf. Als dat na een jaar succesvol blijkt wil hij opschalen, en dan heb je het over 40.000 kippen op 160 hectare.

Eieren met een verhaal
Als het werkt bespaart het ons duizenden euro’s aan onkruidbestrijding, vertelt Van Iersel. Het kost ontzettend veel energie, mankracht en chemische bestrijdingsmiddelen om 160 hectare schoon te houden, en dat is nodig bij een boomkwekerij. De eieren wil Van Iersel in de markt zetten als biologisch ei met een verhaal. De Franse Marans-kippen die hij op het oog heeft leggen namelijk smakelijke eieren, met een bijzondere chocoladebruine schaal. “Een redelijk uniek ei,” zegt van Iersel, “wat ik wel in speciaalzaken zie liggen. Ook daar zijn we dit jaar mee bezig. Overigens hoeven we er niet per se veel aan te verdienen. Als die kippen hun kost en inwoning terugverdienen is het al goed genoeg!”

Proefdraaien
Er zijn nog wel wat leeuwen en beren op de weg. Vossen, buizerds en haviken in dit geval. “We hebben gedacht over een drone om roofvogels te verjagen, maar we hebben verspreide percelen, waardoor dat lastig is. We moeten in de praktijk maar zien hoe dat gaat. In de twee weken dat we nu proefdraaien zijn er nog geen calamiteiten geweest”, zegt Van Iersel. Ook moet het natuurlijk milieuverantwoord zijn. In hoge concentraties is kippenmest schadelijk voor de bodem. Daarom wordt het project gemonitord door het Louis Bolk Instituut. “We willen het natuurlijk gemeten hebben, maar ik heb daar niet zo’n schrik van”, zegt Van Iersel. “Daarvoor is het te extensief. We hebben genoeg aan één kip per 40 vierkante meter; dat is 10 keer zoveel ruimte als een scharrelkip!”

Als we volgend jaar weten wat er wel en niet kan willen we opschalen. Wat mij betreft naar de hele kwekerij!

Anco Sneep van het team FoodUp! Brabant van de provincie Noord-Brabant ondersteunt het initiatief. “Dat is heel fijn én nodig, omdat er nog geen regelgeving bestaat voor het houden van kippen op deze schaal als ‘nevenactiviteit’. Zo kwam er een telefoontje van een kippenhouder van een paar kilometer verderop, die zich zorgen maakt over vogelgriep. “Ja, dat zou lastig worden, als we 30.000 kippen moeten ophokken”, zegt Van Iersel. “Maar we hebben mobiele hokken, dus technisch kán het wel.”

En dan opschalen
Kippen als onkruidbestrijder, dat levert heel wat op. Minder bestrijdingsmiddelen, minder kosten, extra verdiensten, een diervriendelijk en regionaal product met een goed verhaal, én een mooi klassiek plaatje. “Ik ben altijd aan het rondkijken, processen aan het verbeteren, dingen aan het optimaliseren”, zegt Van Iersel. “Dit past daar helemaal bij. Als we volgend jaar weten wat er wel en niet kan willen we opschalen. Wat mij betreft naar de hele kwekerij! Ik zou niet weten waarom dat níet zou lukken!”

Bron: FoodUp Brabant

Kippen in kwekerij

Teilen auf Social Media: