Huize Moerenburg, Tilburg

Beleving van de natuur

In 2005 werden bij graafwerkzaamheden de resten aangetroffen van Huize Moerenburg. Dit landgoed was rond 1310 een van de eerste drie stenen huizen in Tilburg en is daarmee een belangrijk onderdeel van de Tilburgse geschiedenis. Huize Moerenburg is de 'opstap' naar het achterliggende platteland. Culturele activiteiten, recreatie en beleving van natuur komen bij elkaar.

Het vroegere landhuis wordt niet helemaal herbouwd, maar de contouren van het gebouw herrijzen op de plek waar het eeuwen geleden stond. Ook legt de gemeente de boomgaard aan en de bijbehorende tuinen en grachten. Boomkwekerij Udenhout leverde de bomen (waaronder de Gewone Vleugelnoot, Pterocarya fraxinifolia) en beplanting. Van Esch uit Cromvoirt verzorgde het grond- en plantwerk.

Landschapspark Moerenburg
De gemeente Tilburg en Waterschap de Dommel hebben er een recreatiegebied voor de stad van gemaakt. Het gebied is de schakel tussen de stad en Het Groene Woud. Moerenburg ligt tussen het Wilhelminakanaal, de spoorlijn Tilburg-Boxtel, de Burgemeester Bechtweg en de snelweg A65. De aanleg van 20 hectare nieuwe natuur rondom de Voorste Stroom is één van de projecten die is opgepakt en nu is afgerond. De oorspronkelijke loop van de beek is hersteld. Oevers zijn aangelegd, net als een droge faunapassage op de plek waar de Voorste Stroom onder de Meierijbaan doorloopt.

Het verhaal van Huize Moerenburg
De naam Moerenburg is afgeleid van 'moer' dat veengrond of moeras betekent en van 'borch' dat onder meer versterkte (stenen) woning kan betekenen. Het omwaterde huis functioneerde in het begin als hoeve/woonhuis. In 1310 werd dit huis voor het eerst in de archieven vermeld. In 1384 werd Huize Moerenburg verkocht aan de abdij van Tongerlo en kreeg het de bestemming pastorie. Bijna drie eeuwen lang was Huize Moerenburg de standplaats van de pastoor van de parochies Tilburg en Enschot. Door de reformatie verloor het uiteindelijk zijn functie als pastorie en werd het omstreeks 1648 door de familie Saint Amant gekocht. Zij verfraaiden het huis en legden in het moerasgebied naar alle waarschijnlijkheid een Franse tuin aan. Rond 1750 werd Huize Moerenburg gesloopt. Er zijn geen bouwtekeningen van het oorspronkelijke huis en er heeft geen ruïne gestaan. Er is alleen een schilderij waarop te zien is hoe Huize Moerenburg er mogelijk uitzag. Daarop is onder andere te zien dat er bij de ingang twee stenen leeuwen staan. Op basis hiervan is een 3D object gemaakt dat is te bekijken op www.moerenburg.info.

Natuurontwikkeling
De nieuwe natuur bestaat uit diverse soorten graslanden en nieuwe poelen. Om de recreatie in het gebied te bevorderen zijn er ook nieuwe wandelpaden aangelegd, waaronder het Natuurontdekpad. Op het Natuurontdekpad is op 12 punten interessante informatie te lezen over het verband tussen natuur en cultuur. Daarnaast is de natuur te beleven en te onderzoeken door speelse opdrachten. De moeite waard voor jong en oud!

Bomen die bij dit project gebruikt zijn:
← Terug naar overzicht
Delen op social media: