NS-plein Tilburg

Van parkeerplaats naar hoogwaardige stadstuin

Het NS-plein in Tilburg had lange tijd een onduidelijke bestemming. Door de herstructurering van de Spoorzone en het realiseren van De Blauwe Ader was er veel overlast voor omwoners van het pleintje en voorbijkomende fietsers. Inmiddels is het in samenspraak met de omwonenden en belanghebbenden een duurzaam en functionele plek geworden.

Twee jaar lang heeft het NS-plein open gelegen. Het begon in 2013, toen werd het viaduct onder het spoor verdiept. Daarna diende het plein als beginpunt voor De Blauwe Ader, een nieuw riool die het hemelwater van de binnenstad moet afvoeren en overstromingen, zoals in de zomer van 2014, moet voorkomen. De boring vond plaats op 7 meter diepte en overbrugt 170 meter, onder een druk verkeerspunt en het spoorviaduct door.

Onzekerheid
Door de diverse bestemmingen die het plein kreeg in de afgelopen jaren, was het voor de omwonenden en verkeersdeelnemers vaak een verrassing hoe het plein erbij lag. De lokale media vond het een dankbaar onderwerp voor (cynische) artikelen over de situatie op en rondom het NS-plein, bijvoorbeeld het bos aan verkeersborden die fietsers een alternatieve route over of om het plein heen leidde. Halverwege 2015 is er een eind gekomen aan de onzekerheid. Het 7 meter diepe gat is weer dicht, alleen een putdeksel herinnert hier nog aan, fietsers hebben weer een duidelijk fietspad om het plein heen en er is een parkje gerealiseerd.

Hoogwaardige stadstuin
Op het oorspronkelijke inrichtingsplan voor het NS-plein werd kritisch gereageerd. Daarna is in overleg met omwonenden een ambitieuzer plan ontstaan met veel meer groen en zitmogelijkheden. Op de kop van het pleintje is een hoogwaardige stadstuin gerealiseerd. De aankleding bestaat uit diverse bomen, heesters en vaste planten. Boomkwekerij Udenhout heeft de diverse beplanting geleverd. Inmiddels is het NS-plein een aangename plek in de Tilburgse Spoorzone.

In dit artikel in Stad en Groen over klimaatbestendig groen, licht Thomas de Ruiter toe hoe dat o.a. gaat bij het NS-plein.

Bomen die bij dit project gebruikt zijn:
← Terug naar overzicht
Delen op social media: