Hart van Brabantlaan, Tilburg

De Hart van Brabantlaan vormt ook echt het hart van Tilburg: een drukke verkeersader richting het station en het centrum, langs het spoor, gemarkeerd door grote (woon)torens. In 2011 werd er gestart met de vernieuwing van de verkeersader; toen nog een grijze nietszeggende weg.

Tilburg is een groene gemeente en omgeven door bossen. Daar was niets van te merken naarmate je het centrum naderde. Bij de ontwikkeling van de plannen voor de Spoorzone is vastgesteld dat openbaar groen een substantiële plek en functie moet krijgen. Voor de Hart van Brabantlaan betekende dit dat het een lommerrijke laan moest worden met een meer stedelijk karakter richting de binnenstad. Op de brede stukken middenberm staan groepjes met onder andere (meerstammige) berken (Betula pendula), meerstammige dennen (Pinus nigra nigra), meerstammige krenteboompjes (Amelanchier lamarckii) en haagbeuk (Carpinus betulus). Er is voor deze landschappelijke opzet en specifieke soorten gekozen om het gevoel van het buitengebied meer richting het centrum te halen.

Aan weerszijden van de laan staan amberbomen (Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’) met daaronder een haag van olijfwilgen (Eleagnus ebbingei). De olijfwilgen zijn wintergroen en zorgen met hun zilverachtige gloed voor een bijzondere aanblik. De amberbomenkleuren in de herfst naar vlammend oranje-rood. In totaal zijn er 36.000 olijfwilgen en 84 amberbomen geplant.

Использованные в этом проекте деревья:
← Вернуться к просмотру
Поделиться в соц. медиа: