Acer rubrum 'Karpick'

Smalle kronen
Smalle straatjes en laantjes
Sierwaarde
Hoogte:
12m - 14m
Breedte:
5m - 6m
Transparantie kroon:
gesloten
Sierwaarde:
herfstkleur
Herfstkleur:
Oranje - helderrood

Acer rubrum, rode esdoorn, draagt de naam rood niet voor niks; in alle vormen komt het terug. Het begint met de rode bloemen die verschijnen in april. Daarnaast zijn de bladstelen en de twijgen rood en in de herfst verkleuren de bladeren van groen naar helderrood tot purperrood. De familie Acer rubrum is zeer uitgebreid en daarin is de selectie 'Karpick' (Femrite Nursery) een goede soort voor toepassing in de openbare ruimte. Deze boom, Acer rubrum 'Karpick' eert Frank E. Karpick, voormalig groenvoorziener van de stad Buffalo in New York.

Acer rubrum 'Karpick' is een mannelijke selectie, wat betekent dat deze boom geen vruchten draagt. Dus geen overlast van vallende vruchten in de openbare ruimte. Verder heeft de Karpick meer bijzondere eigenschappen om toe te passen in de openbare ruimte: zeer smalle zuilvormige kroon, die op latere leeftijd iets breder wordt, maar nog steeds aan de smalle kant blijft (tot zo’n 6 meter breed). De smalle rode esdoorn bereikt een hoogte van 12-14 meter. Karpick verdraagt (zee)wind slecht en kalkhoudende grond stagneert de groei.

Opvallend aan de Acer rubrum 'Karpick' is de herfstverkleuring, die van opvallend geel naar oranjerood verkleurt. Dit kan achterblijven op wat drogere gronden. De bladeren zijn heldergroen, de twijgen rood.

Een fantastische boom voor toepassing in smalle straten, geen overlast van vallende vruchten en een schitterende herfstverkleuring.