Assortiment

Filter:
1152 Kleine bolvorm 1153 Ronde of ei-vormige kroon 1154 Smalle kronen 1155 Treurvormen 1156 Brede forse kronen 1157 Smalle straatjes en laantjes 1158 Brede straten en lanen 1159 Landschappelijke beplanting 1160 Parkboom en/of solitair 1161 Kustgebied 1162 Industrie gebied 1163 Schaduw verdragend 1164 Weinig snoei 1165 Gesloten verharding 1166 Sierwaarde
Of zoek:
1143
Carpinus betulus

De haagbeuk - Carpinus betulus - is al in cultuur als park- en laanboom sinds de oudheid. Hoogte 15-20 meter, dichte en brede kroon en goudgele herfstverkleuring. Zeer geschikt om te leiden. Wordt veelvuldig als vormboom aangeboden (kubusvorm, boog, leivorm).

1144
Crataegus persimilis 'Splendens'

Kleine boom tot 6-8 meter hoogte. De kroon is breed plat schermvorig. Bloei is rijkelijk met geurende grote witte tuilen in juni, gevolgd door glanzende rode bessen in de herfst. De glanzende bladeren hebben glorieuze tinten van scharlaken, diep geel en paars. Stelt weinig eisen aan de bodem.

De Crataegus persimilis 'Splendens' is een goede keuze voor park, (brede) straat en kust!

1145
Quercus palustris

Moeraseik wordt tot 20 meter hoog. Rechtdoorgaande stam en de takken staan vrijwel horizontaal afstaand. Kroon is breed kegelvormig. Opvallend rode herfstkleur.

1146
Gleditsia triacanthos 'Skyline'

Valse Christusdoorn. Doornloze selectie met redelijke doorgaande kop en compacte groeiwijze. De kroon is breed eirond tot rond en heeft een losse kroonstructuur. Geveerd blad, in het voorjaar lichtgroen, in de zomer donkergroen en in de herfst kleurt het prachtig geel. Minder grillig dan de 'Sunburst'.

1147
Tilia cordata 'Greenspire'

Selectie van de winterlinde die wat kleiner blijft, de Tilia cordata 'Greenspire' bereikt namelijk een hoogte tussen 12-15 meter. Forse groeier die op alle gronden groeit, ook droge zandgronden. Uitstekende laan- en straatboom omdat hij bestand is tegen stof, schadelijke snoei en gesloten wegdek.

1148
Betula pendula ' Zwitsers Glorie'

De bast van de Zilverberk - Betula pendula ' Zwitsers Glorie' - is prachtig wit tot grijs-wit, ietwat afbladderend. In de lente sierlijke hangende vruchtkatjes (2-4 cm) en in de herfst verkleuren de bladeren van glanzend frisgroen tot prachtig goudgeel. De Betula pendula ‘Zwitsers Glorie’ is een berk die zijn schoonheid in alle seizoenen laat zien.Het is een snelgroeiende berk met rechtopgaande hoofdtak. Mooie smalblijvende piramidale groeiwijze. Hoogte 10-15 m. Het blad is driehoekig tot ruitvormig, glanzend fris groen en later in de herfst prachtig goudgeel. Deze berk stelt weinig eisen aan de omgeving. De Betula pendula ‘Zwitsers Glorie’ is zeer geschikt als laan- en parkboom.

1149
Metasequoia glyptostroboides

Bladverliezende conifeer die een uiteindelijke hoogte bereikt van 25-30 m. Groeit snel en vormt een kegelvormige kroon. Lichtgroene naalden die in de herfst bruin kleuren.

1150
Prunus avium 'Plena'

Rijkbloeiende Prunus met witte bloemen in begin mei. In de herfst verkleurt hij oranje-geel. Deze variëteit wordt vaker gebruikt als laan- en straatboom dan de de soort.

1180
Acer platanoides 'Globosum'

Bolesdoorn/Kogelesdoorn met een zeer dichte kroon. Hoogte zo'n 3,5 tot 6 m, ahankelijk van op welke hoogte er veredeld is. De bolesdoorn kan een best brede kroon vormen. Bloeit voor de bladontwikkeling in tuilen met geel groene bloemen. In de herfst verkleurt het blad geel.

1181
Fagus sylvatica 'Bornyensis'

Een groenbladige treurbeuk. Wijkt af van de Fagus sylvatica 'Pendula' door de asymmetrische habitat. Hoogte 15-20 meter. Zeer markante boom, zeker met zijn wintersilhouet.

1182
Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette'

Daar waar het plaatsen van een boom in de openbare ruimte tot nu toe onmogelijk was, staat nu de Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’. Deze nieuwe cultivar van Liquidambar styraciflua, de amberboom, is één van de smalste zuilbomen tot nu toe. Deze variëteit kreeg in Amerika al een gouden medaille in 2010 van de Pennsylvania Horticultural Society.

De Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’ heeft jaarrond sierwaarde, in de lente en zomer diepgroen, glanzend stervormig blad, wat in de herfst verkleurt naar geel-rood. De mooiste herfstverkleuring ontstaat op niet kalkhoudende en zuurdere gronden. Op latere leeftijd krijgt de boom mooie kurklijsten wat in de winter weer zijn sierwaarde heeft. Het grote stervormige blad geeft de slanke amberboom body.

Deze soort groeit het beste op goed doorlatende grond, het liefst in de volle zon. De boom vormt minder zaden wat weinig overlast geeft in de openbare ruimte. In Nederland kan de boom 30-60 cm per jaar groeien en haalt een uiteindelijke hoogte van 18-20 meter, de volle breedte bedraagt maximaal 2 meter. De Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’ is afkomstig uit lage, vochtige bossen en kustvlakten van de oostelijke helft van Noord-Amerika, ten zuiden van New England. De moederboom is 20 meter hoog en nog geen 2 meter breed.

De Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' is één van de smalste zuilbomen tot nu toe

1215
Quercus cerris 'Marvellous'

De Quercus cerris 'Marvellous' is een ‘half’ groenblijvende moseik, Turkse eik uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De boom is een Nederlandse selectie en komt van nature voor in Zuidwest-Azië en het zuiden en midden van Europa. Het is een prachtige parkboom en zeer goede laan- en straatboom voor brede profielen. Deze 'wintergroene' moseik houdt zijn blad tot aan de eerste echte strenge nachtvorst en soms nog wel langer. De Quercus cerris 'Marvellous' wordt vaak geplant voor de sier en schaduw.

In de jeugdfase is de Quercus cerris 'Marvellous' smal, later breed uitgroeiend. De moseik heeft een mooie vorm door de brede kegelvormige kroon met doorgaande hoofdtak. De boom kan 15 tot 20 meter hoog worden. Het blad loopt eerst lichtgroen uit en kleurt later glanzend donkergroen aan de bovenzijde en grijsgroen aan de onderzijde. De bladeren variëren sterk in grootte en vorm; ze zijn 6-12 cm lang, soms diep gelobd tot scherp getand. In de herfst verkleurt het blad naar geel/bruin. De twijgen blijven lang groen en zijn windvast.

De Quercus cerris 'Marvellous' is een gezonde boom, vrij van ziekten en plagen. Deze aparte boom is winterhard en heeft nooit last van meeldauw. De moseik stelt vrij lage bodemeisen; een voedselrijke, droge tot vochthoudende 'gemiddelde' bodem is wenselijk. Dus niet te zware of lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad. De boom verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw en verdraagt zelfs gesloten wegdek. Udenhout is trots op deze licentie!

Quercus cerris 'Marvellous' is een zeer goede laan- en straatboom voor brede profielen, maar ook uitermate geschikt als solitaire boom.

1220
Pterocarya fraxinifolia

Gewone of Kaukasische vleugelnoot, mooie solitaire boom. Tamelijk snel groeiend, bereikt een hoogte tussen de 15 en 20 meter. De kroon is breed spreidend en zwaar. Het blad is oneven geveerd. In 6 maanden tijd rijpen de vruchtkatjes. Ze worden dan 20-40 cm lang, waardoor ze goed opvallen aan de boom. Een aantrekkelijk beeld!

De vleugelnoot staat het liefst op vochtige vruchtbare gronden.

1226
Prunus serrulata 'Kanzan'

De Japanse sierkers - Prunus serrulata 'Kanzan' - is een sterke groeier met breed-vaasvormige kroon. Mooie dichte bundels met dubbele roze bloemen in april-mei. Kondigt met zijn uitbundige bloei de lente aan. Het blad loopt bronskleurig uit en dat is tegelijkertijd met de bloemontwikkeling. Vaak aangeplant in parken, plantsoenen en als straat- en laanbomen. Zeer waardevol en sterk.

1227
Parrotia persica 'Vanessa'

De Parrotia persica ‘Vanessa’ is een prachtige boom, maar wordt helaas te weinig toegepast. Waarom? Is deze solitair u nog onbekend? Dat verdient hij zeker niet! Welke boom bloeit er zo vroeg in het seizoen en zo apart? Welke boom heeft zulke mooie diverse herfstverkleuringen? Welke boom heeft zo’n mooie stam? Welke boom is vrij van ziektes? De Parrotia persica ‘Vanessa’ heeft het allemaal.

De Parrotia persica ‘Vanessa’ kan maximaal 10-11 meter hoog en 5 m breed worden. Deze boom met ovale kroon, groeit meer opgaand met een betere doorgaande harttak.

De grootste sierwaarde van de Parrotia is zijn herfstverkleuring en de afschilferende bast. De herfstverkleuring begint al heel vroeg en verloopt van het lichtgeel naar oranje, scharlakenrood tot diep rood bruin. Het Indian Summer gevoel komt prettig naar boven.

De Parrotia is zeer geschikt voor plantsoenen, parken en brede groenstroken en geeft de leefomgeving een eigentijdse uitstraling.

Met de Parrotia persica ‘Vanessa’ plant u een karakteristieke, kleurrijke boom die zich net even anders gedraagt dan andere bomen.

1228
Parrotia persica 'Columella'

Deze Parrotia is de smalste onder zijn soort, speciaal voor straten en lanen in stedelijk gebied.

De grootste sierwaarde van de Parrotia is zijn herfstverkleuring en de afschilferende bast. De herfstverkleuring begint al heel vroeg en verloopt van lichtgeel naar oranje, scharlakenrood tot diep rood bruin. Het Indian Summer gevoel komt prettig naar boven. De bloei is zeer vroeg, eind februari-maart, met bolvormige rode bloemen. De Parrotia is zeer geschikt voor plantsoenen, parken en groenstroken.

Met zijn fantastische herfstverkleuring en vorm is de Parrotia persica 'Columella' een echte eye-catcher voor het openbaar groen.

1230
Acer x freemanii 'Jeffersred'

Deze Acer is een kruising van Acer rubrum en Acer saccharinum. Karakteristiek door zijn opgaande vorm en door zijn schitterend felrode herfstverkleuring. Goed droogteresistent.

1236
Gleditsia triacanthos 'Sunburst'

Deze doornloze Gleditsia triacanthos 'Sunburst' groeit minder krachtig dat de soort. Het wordt een matig grote boom, tussen de 5 en 10 meter hoogte. De kroon is breed-piramidaal en met een mooie open habitus (transparant). Het nieuwe blad en het 2e lot is goudgeel, later geelgroen. Geen karakteristieke peulvruchten. Herfstverkleuring is goudgeel.

De Gleditsia triacanthos 'Sunburst' is een schitterende parkboom, deels ook laanboom op groenbermen en op windbeschutte plaatsen.

1237
Quercus robur 'Fastigiate Koster'

De Quercus robur 'Fastigiate Koster' is een van de betere zuilvormige eiken. In tegenstelling tot 'Fastigiata' valt deze soort niet uiteen. De sterk opgaande takken zorgen voor een smal-kegelvorige kroon, breedte tussen 3 en 5 meter. Ideaal voor stedelijk gebied waar weinig ruimte is.

1250
Amelanchier arborea 'Robin Hill'

Deze Amerikaanse selectie van het Krentenboompje heeft een smalle opgaande kroon en blijft klein. De uiteindeiljke hoogte ligt tussen de 5 en 10 meter. De bloei is zeer rijk in maart-april met witte bloemen. In het najaar bessen en een schitterende herfstverkleuring. De bladeren kleuren dan van geel-oranje naar rood.

1251
Tilia mongolica 'Buda'

De Tilia mongolica ‘Buda’ is een nieuwe variëteit van de Mongoolse linde. Deze linde is uitermate geschikt als laan- en straatboom. Ook is de boom uitermate geschikt als leiboom. Het is een selectie van de universiteit van Budapest, Hongarije en Boomkwekerij Udenhout bracht deze ‘Linde van de toekomst’ onlangs naar Nederland. De Mongoolse linde is een zeer gezonde boom.

Deze linde is ongevoelig voor bladluis waardoor deze 100% druipvrij is; geen overlast van honingdauw, een zoete plakkerige stof die door luizen afgescheiden wordt. De Tilia mongolica 'Buda' is een erg sierlijk groeiende linde. Deze boom vormt een piramidale kroon met sierlijke dunne afhangende bruinrode twijgen. Het blad is mooi grof getand, dit samen met de gezonde glanzende frisse donkergroene kleur geeft de boom een mooi sierlijk aanzien. In de herfst kunt u ook nog eens genieten van een mooie gele herfstkleur.

De Tilia mongolica 'Buda' heeft alleen maar positieve eigenschappen, druipvrij, en is het aanplanten meer dan waard!

1252
Alnus x spaethii ‘Spaeth’

Forse, snel groeiende hybride van 15-20 m hoog, met spits-piramidale kroon. Langwerpig, donkergroen blad. Vroeg uitlopend en lang aanblijvend. Bij uitlopen purperroodbruin, in de zomer donkergroen, paarsrode herfstkleur. Rijk bloeiend met grote katjes. Fraaie parkboom en eveneens een zeer goede straat- en laanboom. Verdraagt ook drogere gronden. Wind- en zeewindbestendig.

1254
Ilex aquipernyi 'Dragon Lady'

De Ilex x aquipernyi is een kruising tussen Ilex aquifolium (Engels: hulst) en Ilex pernyi. Ilex x aquipernyi ‘Dragon Lady’ (Syn: Ilex x aquipernyi ‘Meschnick’) is een kleinbladige hulst, die zich goed als boom laat kweken voor stedelijk gebied.

In de winter is deze pittige dame zeer winterhard en groenblijvend. Bladeren van deze Ilex variëteit zijn klein, iets gedraaid, donkergroen en sterk puntig gestekeld. Op het nieuwe blad zit een mooie rode glans. Het belangrijkste pluspunt is de zeer goede doorgaande kop. De uiteindelijke hoogte is 5 meter, de breedte maximaal 1,5 meter.

Ilex x aquipernyi ‘Dragon Lady’ is een vrouwelijke soort. Ilex meserveae ‘Blue Stallion’ en Ilex meserveae ‘Blue Prince' zijn goede bestuivers. Deze Ilex is dus besdragend en vormt na de witte bloei in mei, rode kleine bessen. Dit is wel afhankelijk van eventuele bestuivers in de buurt. De besjes zijn heerlijke kost voor de vogels. Planten onder stress geven ook veel bessen.

Door de smalle en langzame groei is deze Ilex zeer geschikt voor smalle straten, groenstroken of in bloembakken. Hij is bovendien zeer goed opgewassen tegen luchtvervuiling.

In het stedelijk gebied zal de wintergroene Ilex x aquipernyi ‘Dragon Lady’ niet misstaan.

1267
Sorbus aucuparia

Bekende lijsterbes uit het landschap, met schuin opgaande takken. Op oudere leeftijd bredere, meer ronde kroon, met door de rijke vruchtdracht overhangende twijgen. Hoogte 10-15 m. Geveerd blad, dofgroen, met oranjerode herfsttint.

In mei sterk geurende crème tot vuilwitte bloemen. Vruchten in rijke, hangende tuilen, warm oranjerood (vogelvoer!). De Gewone lijsterbes is redelijk bestand tegen stof, rook en uitlaatgassen. Stelt weinig eisen aan de bodem. Als vulhout en in struwelen. Op jongere leeftijd schaduw verdragend. De tot bomen uitgegroeide individuen zijn wél licht minnend, mede ook vanwege de rijke vruchtdracht. In het algemeen nogal vormvariabel. Als parkboom in groepen voor bosparken e.d.. Voor het overige wordt de soort landschappelijk aangetroffen en gebruikt, ook in de bosbouw als onderbeplanting en in singels.

1272
Liquidambar styraciflua

Oorspronkelijk uit oostelijk deel van Noord-Amerika, waar de amberboom tot 25 meter hoog kan worden. Hier bereikt de boom een hoogte tussen de 15 en 20 meter.

Aanvankelijk is de amberboom vrij smal, later ontwikkelt de boom een bredere kroon. Recht doorgaande stam met diep gegroefde schors. Takken en twijgen met kurkachtige schorslijsten bezet. Het blad is handdelig, gelijkend op spitgelobd esdoornblad, 10-15 cm groot. De herfstverkleuring is glanzend diepgroen, prachtige rode tot bijna zwarte en gele herfstkleur.

Vraagt om een warme, zonnige standplaats, beschut tegen koude wind. Goed doorlatende grond, vruchtbare zand-/leemgrond, vochthoudend maar niet te nat. Geen kalk.

Mooie parkboom met schitterende herfstverkleuring, kan ook als laanboom op brede groenbermen in beschutte lanen.

1273
Tilia tomentosa 'Varsaviensis'

Deze selectie van de Zilverlinde, een Poolse selectie uit Warschau, heeft alle goede eigenschappen overgenomen van de soort; zeer windvast, vorstresistent, en praktisch
vrij van bladaantastingen. De Tilia tomentosa 'Varsaviensis' kan zeer goed tegen luchtvervuiling, kan tegen droogte en blijft lang groen, waarna een mooie gele herfstkleur verschijnt. De boom biedt beschutting voor vogels en is een drachtplant voor vele insecten.

Het blad is bij het uitlopen grijsachtig groen, zoals bij Tilia tomentosa. Later verkleurt het blad naar groen. Dit in tegenstelling tot de gewone tomentosa, die blijft meer grijsachtig groen. De herfstverkleuring van deze linde is prachtig, van lichtgeel tot donkergeel. In juli bloeien de gele bloemen in hangende tuilen. De Tilia tomentosa ‘Varsaviensis’ is een boom die in de jeugd wat gedrongen groeit. Beetje bijenkorf vorm, compact, smal en gedrongen. Uiteindelijk zal hij zeker de breedte zo’n 8 tot 9 meter halen en mede daardoor goed toepasbaar in stedelijk gebied. Qua hoogte bereikt deze selectie rond de 20 meter. De kroon is halfopen/dicht. De boom groeit op vrijwel iedere grond, met voorkeur voor leemhoudende, voedzame zandgrond.

Helaas weinig bekend en dus te weinig toegepast, maar het is een echte aanrader. De supergezonde Tilia tomentosa 'Varsaviensis' is zeer goed bestand tegen droogte en het stadsklimaat, heeft alle goede eigenschappen van de soort. En vrijwel geen druip.

Tilia tomentosa 'Varsaviensis' is aanrader voor in het stedelijk gebied; de boom is zeer goed bestand tegen droogte en heeft vrijwel geen druip!

1275
Quercus robur 'Regal Prince'

Deze Amerikaanse selectie van Frank Schmidt is een kruising van Quercus robur ‘Fastigiata’ en Quercus bicolor. De Quercus robur 'Regal Prince' heeft prachtig donkergroene blad met een leerachtige uitstraling. Doordat de takken recht naar boven groeien is de grijsviltige onderkant van het blad goed te zien.

De bladeren zijn omgekeerd eirond en duidelijk groter dan bij de zomereik Quercus robur. De bladeren verkleuren in de herfst naar goudgeel, later bruin. Het blad blijft lang in verdroogde toestand aan de boom hangen. De stam is verschillend van kleur en heeft markante scheuringen. De vorm is smal en op later leeftijd smal ovaal. De takken groeien strak omhoog waardoor een dichte kroon ontstaat. De jonge twijgen zijn grijsbruin. De Quercus robur ‘Regal Prince’ bereikt een hoogte van zo’n 15 meter en qua breedte blijft het rond de 6 meter.

De Quercus robur ‘Regal Prince’ geeft de voorkeur aan licht zure goed doorlatende grond, maar past zich aan een breed scala van bodemomstandigheden aan: zowel droge als vochtige bodems. Daarnaast is deze eik meeldauwresistent en goed winterhard. Door het stevige blad is hij zeer windvast en ook geschikt om dicht bij de kust te
planten.

Quercus robur 'Regal Prince' is een goede toepassing voor smalle straten, kleine tuinen of een mooie statige rij.

1283
Quercus palustris 'Green Pillar'

De Quercus palustris ‘Green Pillar’ is een noviteit onder de zuilbomen. Deze nieuwe varieteit van de moeraseik blijft in tegenstelling tot zijn soort zeer smal, de letterlijke vertaling van ‘Green Pillar’ is niet voor niets groene pijler.

De Quercus palustris 'Green Pillar' is uitermate geschikt als laanboom, met name in smalle straten door zijn zeer slanke habitus. Deze zuilvorm groeit zeer uniform en de takken zakken niet uit. Uiteindelijk wordt deze zuilboom 3 meter breed en 12-18 meter hoog. Het donkergroene glanzende blad verkleurd diep rood in de herfst, prachtig om accenten aan te brengen in de openbare ruimte.

De herkomst van deze boom ligt in Amerika van de Princeton Nursery. De Quercus palustris ‘Green Pillar’ wordt in Amerika wordt volop aangeplant en heeft zich daar bewezen als goede straatboom. De ‘Green Pillar’ gedijt het best op vochtige, goed doorlatende lichtzure grond, maar is niet geschikt voor kleigrond. Hij is goed bestand tegen luchtvervuiling, het is een snelle groeier die op de juiste locatie makkelijk 300 jaar oud kan worden.

Quercus palustris 'Green Pillar' is een gezonde boom met veel sierwaarde, die in de smalste straten goed tot zijn recht komt.

1285
Cercidiphyllum japonicum

De herfstkleur, het hartvormig blad en de gegroefde bast zijn de belangrijkste sierwaarden van de katsurabooom - Cercidiphyllum japonicum. De blaadjes lopen bronsrood uit, later dofgroen met blauwgroene onderzijde. Opvallend zijn de koraalrode bladstelen. Het uitlopende blad is gevoelig voor late nachtvorst maar herstelt zich goed.

In de herfst verkleuren de bladeren geel naar oranje-rood, waarbij de spitse karmijnrode knoppen mooi afsteken. De bloemen zijn klein en onopvallend. Een bijzondere eigenschap van de Cercidiphyllum japonicum is dat hij geurt bij het uitlopen van het blad én als het blad is afgevallen. In Duitsland heet onze hartjesboom dan ook 'Kuchenbaum'.

Cercidiphyllum japonicum heeft een ronde tot ovale kroon met veel schuin opwaarts groeiende hooftakken met afstaande, licht afhangende zijtakken en kale roodbruine twijgen. De groeiwijze kan variëren door de genetische variatie die er altijd bestaat bij zaailigen. Deze soort is goed windbestendig en is niet gevoelig voor de belangrijkste ziekten en plagen. Het wortelstelsel bestaat uit een penwortel met een groot aantal vlakke fijne wortels. De Cercidiphyllum is goed te gebruiken als laan- en parkboom en vraagt een voedselrijk en niet te droge humeuze (zand) grond. Als laanboom zal deze een maximale hoogte halen van 10-12 meter.

1287
Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'

Een Engelse piramidaal groeiende selectie van de amberboom die goed groeit in het koude en natte Noordwest-Europese klimaat. De Worplesdon bereikt een hoogte van 12 tot 15 meter, breedte maximaal 6 meter. De herfstverkleuring is zeer opvallend. De bladeren kleuren van oranjerood naar purper. In tegenstelling tot de soort heeft de Worplesdon een gladde, lichtgrijze bast. Kan als parkboom en laanboom toegepast worden. Sterker dan de soort.

De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is een exclusieve laanboom, klimaatbestendig, en met een schitterende herfstverkleuring.

1288
Prunus 'Accolade'

Prunus 'Accolade' - Kleine boom met brede, losse kroon. De hoogte is maximaal 7 tot 8 meter. Dunne, overhangende takken en twijgen.

De bloei begint vroeg (april) met halfgevulde, roze bloemen in hangende trossen. De herfstverkleuring is oranje tot rood. Goede straatboom.

1294
Prunus sargentii 'Charles Sargent'

Boom van 8-10 meter hoog. De kroon is rond tot afgeplat. Stam met mooie, glimmende, kastanjebruine bast. Het blad begint bronskleurig rood, kleurt in de zomer groen en in de herfst schitterend oranjerood. De bloei begint in april, vóór het uitlopen van het blad. De bloemen zijn lichtroze, 30-35mm, 2-4 bijeen. Bloeit zeer rijk, zo'n drie weken lang en verbleekt nauwelijks. De kleine vruchtjes zijn donkerrood. Prunus sargentii 'Charles Sargent' is een boom voor in parken, lanen en straten.

1296
Sophora japonica 'Regent'

De Sophora (Styphnolobium) japonica 'Regent' is een boom met een stevige, rechte stam. Bereikt een hoogte van zo'n 10-12 m. De kroon is ovaalronde kroon met een breedte van 4-5 m. Het blad is groter dan bij de soort, glanzend donkergroen. Bloeit in augustus als de soort, zeer rijk. Groeit sneller dan de soort. Geschikt als laan- en straatboom, mede door de beperkte afmetingen van de kroon. Vraagt eveneens om een zeer goede grond.

1298
Platanus orientalis var. cuneata

Oosterse plataan met meestal 3-lobbig, diep ingesneden blad, waarvan de smalle bladlobben iets gegolfd zijn. De grijze bast bladdert af, waardoor de geelgroene stam zichtbaar is. Na de bloei in mei volgen sierlijke vruchten die tot in de winter blijven hangen. De hoogte van deze plataan is 25 tot 30 meter. Overwegend een parkboom.

1303
Acer rubrum 'New World'

Deze selectie is afkomstig uit het Amerikaans Nationaal Arboretum. De Acer rubrum 'New World' vormt een ovaalopgaande kroon van 13-15 meter hoog. In maart verschijnen de rode bloemen. De esdoorn heeft donkergroen blad en verkleurt in de herfst naar (fel)oranje. Goede laanboom voor stedelijke omgeving, groeit goed op natte en ook op zware gronden en is zeer winterhard.

1313
Cornus kousa 'Milky Way'

Een mooie zeer rijkelijk bloeiende kornoelje. De witte roomwitte bloemen sieren de struik in juni. De vrucht die daarop volgt is een op een aardbei gelijkende rode schijnvrucht. De Cornus kousa 'Milky Way' groeit uit tot een grote struik of een kleine boom.

1349
Zelkova serrata 'Urban Ruby'

Amerikaanse selectie met vaasvormige kroon, 10-12 meter hoog en 5-6 meter breed. Het blad is lang eivormig met stomptandig gezaagde bladrand. Loopt paars uit en wordt daarna donkergroen. Fraaie herfstkleuren, roestrood tot bruingeel.

De soort heeft in de regel een te laag en breed speidende kroon, waardoor het niet handig is om langs rijwegen te planten. Zelkova serrata 'Urban Ruby' is door zijn vaasvormige kroon en het kleinere formaat juist wel geschikt als laan- en straatboom.

1350
Magnolia x loebneri 'Merrill'

Een selectie uit het ' Arnold Arboretum' in de VS van de hybride van Magnolia kobus x Magnolia stellata. Vormt als regel een meerstammige boom met een breed eironde kroon van circa 7 meter hoog tot 7,5 meter breed. De zuiver witte bloemen hebben twaalf forse kroonbladeren van 6-7 cm lang en 2-3 cm breed, de grootste bloemen binnen het Magnolia x loebneri sortiment. Rijk bloeiend. Bloeit vroeg, ongeveer tegelijk met Magnolia stellata van begin april tot eind april. Gebruik als laan- en straatboom. Minder gevoelig voor late nachtvorst.

1352
Acer freemanii 'Armstrong Two'

De Acer freemanii ‘Armstrong Two’ is een hybride van Acer rubrum en Acer saccharinum. Van beide ouders hebben ze de positieve eigenschappen gecombineerd; de goede groeikracht van Acer saccharinum en de prachtige uitbundige herfstverkleuring van de Acer rubrum. Esdoorns worden vaak gekozen vanwege hun sierlijke loof, waarbij de herfstkleur van de ‘Armstrong Two’ zeer opvallend is.

Acer freemanii ‘Armstrong Two’ is een verbetering van Acer freemanii ‘Armstrong’. Deze snelgroeiende cultivar blijft nog smaller en vormt uiteindelijk een redelijk dun vertakte, opgaande, zuilvormige kroon. Het blad is lichtgroen, de onderzijde iets wat blauwig getint. De herfstkleur is oranje-rood, die nog intenser is na warme zomers wanneer er nog meer bladsuikers zijn ontwikkeld. De bloei is in rode bloemtuilen in maart-april. Deze cultivar vormt geen vruchten/zaden. De vermeerdering vindt plaats door middel van stekken, wegens uitgestelde onverenigbaarheid bij de geënte exemplaren.

De uiteindelijke hoogte is 12-14 meter, met een smalle kroon tot 3,5 meter breed. Acer freemanii ‘Armstrong Two’ wortelt breed en oppervlakkig. De boom verdraagt de verharding zeer goed, maar houdt van niet te kalkrijke gronden. Alhoewel goed windbestendig, kan deze cultivar minder goed tegen zeewind.

Acer freemanii 'Armstrong Two is door zijn smalle habitat een prima laan- en straatboom voor de smalle straten.

1353
Nyssa sylvatica 'Wildfire'

Nyssa sylvatica ‘Wildfire’ is redelijk onbekend. Terwijl het zoveel te bieden heeft! De boom is een echt insectenhotel, in het voorjaar vliegen de bijen af en aan voor de onopvallende groene/witte bloemen. Daarna is het een feest voor de vogels die zich graag te goed aan de kleine blauwe besjes. Het jonge rode blad wat afsteekt met het oudere donkergroen blad houdt vanaf de lente tot aan de herfst aan, waarna de show met de schitterende herfstverkleuring het overneemt. De Nyssa heeft dus op verschillende momenten de mooie gekleurde gloed.

Van nature komt de Nyssa voor in oostelijk Noord-Amerika. Daar kan de boom een hoogte bereiken van 20 meter, hier blijft de Nyssa sylvatica ‘Wildfire’ beduidend lager, zo’n 12-15 meter. In zijn beginjaren heeft de Nyssa een mooie piramidale vorm, later is de kroon meer breed eivormig. Hij blijft kleiner dan de soort.

Qua standplaats is de Nyssa snel tevreden. Zowel nat als droog kan hij aan. In de verharding is niet zo’n goed idee, de Nyssa komt erg mooi uit in een park of groenstrook met meer ruimte.

Nyssa sylvatica 'Wildfire' is een echte toekomstboom, die zeker een plekje verdiend in het openbaar groen!

1357
Acer rubrum 'Karpick'

Acer rubrum, rode esdoorn, draagt de naam rood niet voor niks; in alle vormen komt het terug. Het begint met de rode bloemen die verschijnen in april. Daarnaast zijn de bladstelen en de twijgen rood en in de herfst verkleuren de bladeren van groen naar helderrood tot purperrood. De familie Acer rubrum is zeer uitgebreid en daarin is de selectie Karpick (Femrite Nursery) een goede soort voor toepassing in de openbare ruimte. Deze boom eert Frank E. Karpick, voormalig groenvoorziener van de stad Buffalo in New York.

Acer rubrum 'Karpick' is een mannelijke selectie, wat betekent dat deze boom geen bloem en vrucht draagt. Dus geen overlast van vallende vruchten in de openbare ruimte. Verder heeft de Karpick meer bijzondere eigenschappen om toe te passen in de openbare ruimte: zeer smalle zuilvormige kroon, die op latere leeftijd iets breder wordt, maar nog steeds aan de smalle kant blijft (tot zo’n 6 meter breed). De smalle rode esdoorn bereikt een hoogte van 12-14 meter. Karpick verdraagt (zee)wind slecht en kalkhoudende grond stagneert de groei.

Opvallend is de herfstverkleuring, die van groen naar helderrood verkleurt. Dit kan achterblijven op wat drogere gronden. De bladeren zijn heldergroen, de twijgen rood.

Een fantastische boom voor toepassing in smalle straten, weinig overlast van vallende vruchten en een schitterende herfstverkleuring.

1360
Cornus officinalis 'Robin's Pride'

Deze kleine Japanse boom is de Aziatische tegenhanger van de Europese Cornus mas. Een duidelijk verschil is dat de officinalis in alles iets grover is en eerder een boompje vormt, dan een struik. In Nederland wordt deze soort gele kornoelje genoemd. De naam dankt hij aan de prachtige gele bloei in maart-april met goudgele bloemen in dichte, bolvormige schermen van 10-12 mm.

Boomkwekerij Udenhout importeerde de selectie ‘Robin’s Pride’ voor het eerst in Nederland. Deze selectie groeit breed piramidaal opgaand en heeft een betere doorgaande harttak, waardoor deze goed als boom te gebruiken is. De Cornus officinalis ‘Robin’s Pride’ wordt 6-7 meter hoog. De bast heeft een kleur variërend van grijs tot oranje en bruin. Deze schilfert veel sterker af dan van de Cornus mas. Het blad is ovaal en iets gekruld wat in het najaar prachtig oranje rood-bruin verkleurt.

De vruchten zijn 15 mm lang en glanzend scharlakenrood. De vruchten zijn eetbaar, alhoewel een beetje zuur, maar worden veelvuldig gebruikt om jam te maken. De Cornus officinalis ‘Robin’s Pride’ wordt ook vrij veel gekweekt voor medicinaal gebruik. De werkzame stoffen van de vrucht dienen als versterking van lever en nieren.

De gele kornoelje is zeer geschikt voor smallere en kleine straten, groenstroken en versnipperde stukjes groen. Hij stelt geen bijzondere eisen aan de grond.

De vroege bloei, bessen, herfstverkleuring en de op latere leeftijd grillige en afbladderende bast geven de Cornus officinalis 'Robin's Pride' in elk jaargetijde sierwaarde.

1361
Crataegus succulenta 'Jubilee'

Na een lange proefperiode van ruim 30 jaar en veel onderzoeken bleek dat de Crataegus succulenta ‘Jubilee’ bacterievuur resistent is. Zelfs in besmet gebied bleef hij gezond. PPO Nederland heeft daarom deze meidoorn geselecteerd. In 2007 is ter ere van het gouden jubileum van Stichting Nationale Boomfeestdag de meidoorn omgedoopt tot Crataegus succulenta ‘Jubilee’ Boomfeestdag, vandaar zijn merknaam.

Onder de meidoorns is bacterievuur-resistentie één van de belangrijkste eigenschappen die een boom moet hebben. Maar deze selectie heeft meer te bieden. In vergelijking met ‘Splendens’ geeft ‘Jubilee’ nog meer bloemen en de onderste takken gaan niet hangen. De witte bloemen verschijnen in mei/juni. De vruchten zijn rond en rood en de vogels zijn er dol op. Het blad is breed ovaal en donkergroen, met tandjes aan de rand. In de herfst verkleuren de bladeren naar geeloranje tot rood. Ook deze meidoorn heeft doorns, tot ongeveer 4 cm lang.

Het is een echte boomvorm onder de meidoorns, de harttak is stevig rechtdoorgaand met een volle breed ovale kroon. Het is een snelle groeier, bestand tegen hitte en luchtverontreiniging, maar wil wel enigszins beschutting tegen de wind. Met een uiteindelijke hoogte van 7 tot 8 meter is het mooie boom die op vele plekken toepasbaar is. Bij ‘Jubilee’ groeien de onderste takken schuin omhoog, wat een bolvormige tot vaasvormige kroon oplevert. Rekening houdend met de flinke takdoorns die de boom bezit, maakt dat de ‘Jubilee’ iets geschikter is voor groenstroken langs wegen en paden.

De Crataegus succulenta ‘Jubilee’ is een verbetering van het meidoorn assortiment: meer bloem, meer bes, waardplant voor o.a. bijen, vlinders en vogels, snelle groeier én bacterievuurresistent.

1363
Pinus nigra subsp. nigra

De Pinus nigra nigra is een zeer grote, forse boom. Kan een hoogte bereiken tussen de 20-30 m. In de jeugd groeit de den piramidaal, later rond schermvormig. Kenmerkend voor de den zijn de lange donkergroene naalden (8 tot 14 cm) die in twee bijeen zitten. De schors heeft een donkergrijze, bijna zwarte kleur en is diep gegroefd.

Groeit op vele grondsoorten, ook op droge kalkrijke grond. Is goed bestand tegen droogte, kan tegen luchtverontreiniging en kan prima tegen (zee)wind.

1364
Malus toringo 'Brouwers Beauty'

Malus toringo ‘Brouwers Beauty’ is een schitterende sierappel, die rijkelijk bloeit in het voorjaar en kleine oranje/gele besjes heeft in het najaar. Echt rijkelijk gevuld. Malus toringo komt oorspronkelijk uit Japan en heeft een aparte bladvorm voor een Malus, namelijk het ingesneden blad. Bij ‘Brouwers Beauty’ begint het blad ovaal tot eivormig en ontwikkelt het scherp gezaagd zich in de loop de zomer. In de herfst verkleurt het blad naar geeloranje.

De bloemen zijn enkelvoudig, lichtroze naar wit, verschijnen in april/mei. De bloei is rijkelijk en dat geldt dus ook voor de besjes. Deze zijn oranje-geel, 8-10 mm, en blijven tot zeker in oktober aan de boom hangen. ‘Brouwers Beauty’ heeft een sterke harttak met een breed spreidende kroon en overhangende takken. Dat geeft een los en open karakter. Hij heeft daardoor wel wat ruimte nodig, maar is zeker geschikt voor aanplant in brede straten. De boom bereikt een hoogte van 5 tot 6 meter.

Malus toringo ‘Brouwers Beauty’ geeft de voorkeur aan een beschutte standplaats en groeit het beste op voedzame, humusrijke, goed doorlatende bodem. Hij is licht schurft gevoelig.

Malus toringo 'Brouwers Beauty is een rijkelijke toevoeging voor het openbaar groen, zowel met bloemen in het voorjaar als de besjes in het najaar!

1365
Koelreuteria paniculata

Koelreuteria paniculata is een kleine boom van 5-10 m hoog met losse, ronde kroon. Ook als grote struik. Het blad is groot, geveerd tot dubbelgeveerd, 25-30 cm, 7-15 blaadjes. Loopt in het voorjaar roodgroen uit, herfsttint is geel. Gele bloemen in grote, eindstandige pluimen in juli-augustus. Daarna volgen de op lampions gelijkende blaasvormige, hoekige, bruine vruchten en blijven lang hangen. Vraagt voedzame, kalkrijke grond en zonnige beschutte standplaatsen. Solitaire parkboom, ook voor grotere tuinen. Jongere delen van de kroon zijn bij ons nogal eens vorstgevoelig, na uitsnoeien herstelt de schade zich echter goed.

1366
Tetradium daniellii var. hupehensis

Tetradium daniellii is een hoge boom die een hoogte bereikt tot zo'n 20 m. Lijkt enigszins op Phellodendron. Het blad is oneven geveerd met 7-9 blaadjes, heldergroen. Bloeit in juni met kleine crèmekleurige bloemen in breed-piramidale, fijn behaarde pluimen. De bijen en andere insecten zijn dol op de bloemen, vandaar de Nederlandse naam bijenboom. Na de bloei volgen rood-paarse tot zwarte vruchten. Tetradium daniellii is een exclusieve parkboom.

1373
Acer rubrum 'Somerset'

Een kruising van Acer rubrum ‘October Glory’ en Acer rubrum ‘Autumn Flame’ van The National Arboretum Tree Improvement Program. Hoogte ± 12 m. Breedte ± 10 m. Breed ovaal groeiend. Mooie rode herfstverkleuring

1375
Fraxinus ornus ‘Mecsek’

Een Pluim-es met bolvormige kroon, die ons bedrijf rond 1980 uit Hongarije meebracht en hier in cultuur nam. Wordt op hoogstam van Fraxinus ornus veredeld en vormt dan een bolvormige kroon met glanzende, donkergroene bladeren. Is een welkome aanvulling op het huidige sortiment van kleine bomen met bolvormige kronen. Voor kleine straten en laantjes.

1377
Halesia carolina

Halesia carolina - Sneeuwklokjesboom. Herkomst zuidoosten van Noord-Amerika. Meestal een zeer grote struik, laat zich echter ook als kleine boom op korte stam opkweken. Hoogte dan 6-10 m. Groeit aanvankelijk opgaand, later sterk afstaande takken die een brede, schermvormige kroon vormen. De schors van stam en oudere takken splijt in kleine, vlak aanliggende, afschilferende schubben. De bladeren zijn ovaal, 5-10 cm lang, fris groen.

De Halesia bloeit in mei-juni zeer rijk over grote lengten van de twijgen. Klokvormige, vrij langgesteelde, zuiver-witte bloemen van 10-15 mm lang, in hangende bundels van 35 bloemen. De vruchten zijn 25-35 mm lang, ovaal, met 4-kantige vleugels. Ze hangen aan dunne stelen, groene en zijn na rijping grauwgrijs tot bruinig.

De Halesia carolina is een prachtige parkboom voor warme standplaatsen op vochthoudende en voedzame grond.

1378
Liquidambar styraciflua 'Broadsman'

De amberboom heeft er weer een mooie selectie bij: Liquidambar styraciflua ‘Broadsman’. Deze selectie is geselecteerd vanwege zijn winterhardheid, de kurklijsten op de twijgen en de consistente dieprode herfstkleur.

Bij de jonge exemplaren van de Liquidambar styraciflua willen de twijgen wel eens invriezen. ‘Broadsman’ heeft daar geen last van. Daarnaast is hij weinig takbreukgevoelig. Liquidambar styraciflua ‘Broadsman’ is een goed groeiende, opgaande boom, met een uiteindelijke hoogte tussen de 15 en 20 meter en een breedte van 10 tot 12 meter. De kroon is ovaalvormig.

Het blad is vijflobbig, stervormig. Het glanzend diep donkergroen blad verkleurt in de herfst naar schitterend rood. De twijgen zijn met kurkachtige schorslijsten bezet. Naarmate de boom ouder wordt is er meer kurkvorming. Dat is goed te zien in de winter. De onopvallende bloemen verschijnen in april-mei, die uitgroeien tot doosvruchten met stekels. ‘Broadsman’ heeft het liefst een goed doorlatende grond, niet te droog en niet te nat. Kan niet tegen teveel kalk.

Zet de Liquidambar styraciflua ‘Broadsman’ bij voorkeur op een zonnige standplaats, dat levert de mooiste herfstverkleuring op!

1379
Ostrya carpinifolia 'F.C. Moree'

Ostrya carpinifolia ‘F.C. Moree’ is een nieuwe laanboom met zeer sterke eigenschappen. Deze hopbeuk lijkt qua uiterlijk veel op de haagbeuk, Carpinus betulus, maar is makkelijker in de omgang. Een boom met vele voordelen; stelt weinig eisen aan de grond, heeft het hele jaar sierwaarde door de vrouwelijke bloemen en mannelijke katjes en laat zijn blad pas laat vallen.

Deze Nederlandse selectie is geselecteerd uit zaailingen door Van de Sluis in Randwijk in 2000. Hij heeft de boom genoemd naar de markante voorzitter van Boomkwekersvereniging Kring Opheusden, Frans Moree.

De sierwaarde wordt bepaald door de lichtgroene bladeren die in de herfst mooi doorkleuren naar lichtgeel en door de talrijke, hangende, op hopbel lijkende, vruchttrossen gedurende de zomer en herfst. In de winter sieren de mannelijke katjes de boom. In het begin is de stam glad, grijsbruin met witte, ovale vlekken. Later is de stam meer gegroefd.De Ostrya carpinifolia ‘F.C. Moree’ heeft een piramidale, regelmatig vertakte kroon. Opvallend is de opgaande stand van 30-45 graden van de takken. De uiteindelijke hoogte is tussen 12-15 meter.

Deze laanboom is zeer gezond en tot op heden is er geen luis, roestmijt en spint waargenomen. Hij is goed bestand tegen de wind. ‘F.C. Moree’ past op iedere grondsoort: groeit goed op elke vruchtbare grond en zelfs ook op droge tot zeer droge grond.

Ostrya carpinifolia ‘F.C. Moree’ is zeer geschikt als straat-, laan- en parkboom en wordt aangeplant vanwege zijn duurzaamheid.

1393
Halesia monticola

Halesia monticola - Klokjesboom Hoogte 15 tot 20 m, met een zeer breed spreidende kroon. Schors schilfert in grote parten af.

Bloeiwijze van de Halesia monticola is gelijkend op die van Halesia carolina, maar met twee keer zo grote, zuiver-witte, klokvormige bloemen. Bloemsteel korter en kaler dan de Halesia carolina.

De Halesia monticola is een prachtige boomheester voor grotere parken, opvallend door de rijke en fraaie bloei.

1394
Hippophae salicifolia 'Robert'

De duindoorn groeit over het algemeen als een forse struik uit, maar deze selectie groeit uit tot een boom van de derde grootte. De Hippophae salicifolia ‘Robert’ is een grillige onregelmatige opgaande boom met een open kroon en afhangende takken. Hij is ontdekt in het arboretum van Kalmthout, België. Genoemd naar Robert De
Belder, de voormalige eigenaar van het arboretum.

De bladverliezende boom heeft zeer smal lancetvormige blaadjes, zoals van een wilg (Salix alba), maar dan smaller. De bovenkant van het blad is olijf tot donkergroen waarbij de zilvergrijze behaarde onderkant mooi afsteekt. In de herfst verkleurt hij naar het gele. De oude bast is ruw en bladdert in stroken af. De jonge twijgen zijn bruingrijs en viltig. De takken van de boomduindoorn zijn minder gedoornd dan bij de gewone duindoorn. In april/mei bloeit de Hippophae salicifolia ‘Robert’ met onopvallende geel/groene bloemen. Doordat ‘Robert’ een mannelijke selectie is, zal deze geen vruchten dragen.

Zeer goede boom voor toepassing in het kustgebied. Heeft geen moeite met (zee) wind, staat het liefst in de zon en verdraagt zout als de beste. Het is een zeer winterharde boom die temperatuur van -30 graden kan verdragen, maar is ook bestand tegen hitte en droogte. Groeit het liefst op droge, arme en licht kalkhoudende gronden.

De Hippophae salicifolia 'Robert'is een karakteristieke boom door zijn grillige vorm en open lichte kroon.

1395
Magnolia 'Heaven Scent'

Deze kruising tussen Magnolia veitchii en Magnolia liliflora ‘Nigra’ is een zogenaamde Gresham-hybride. In de jaren 60 ontwikkelde Todd Gresham in California verschillende Magnolia’s. Gresham streefde naar grote bloemen.

De Magnolia 'Heaven Scent' bloeit prachtig in het voorjaar (april/mei) en zoals de naam doet vermoeden verspreid deze Beverboom een hemelse geur. De zachtroze tot roze paarsige bloemen zijn tulpvormig en ongeveer 10 cm groot en ruiken lekker. Let op de iets donker gekleurde streep op de buitenzijde van de 9 kelkbladen (een magentakleurige centrale band op de buitenzijde). Later verschijnen de roodgroene knobbelige vruchten. De grote ovale donkergroene gepunte bladeren verkleuren in de herfst geel.

Magnolia ‘Heaven Scent’, blijft aan de smalle kant, zo’n 4 tot 6 meter breed, de uiteindelijk hoogte 10 tot 12 meter. De beverboom groeit op vochtige en goed gedraineerde zure of neutrale gronden van alle types. Plek in de zon is geen probleem en behoeft weinig tot geen snoei. Door zijn smalle vorm is de Magnolia ‘Heaven Scent’ goed toe te passen op wat smallere plekken, maar staat ook zeker mooi in park. Prachtige blikvanger in het voorjaar.

1396
Malus hupehensis 'Arie Mauritz'

Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’ is als beste sierappel naar voren gekomen uit de cultuurwaarde onderzoek van PPO Lisse en NAK tuinbouw in 2012. De sierappel combineert een goede groeikracht, met gezondheid en een goede kroonopbouw. Jan P. Mauritz heeft deze CV geïntroduceerd en vernoemd naar zijn vader.

De goede groeikracht is merkbaar in zowel de lengte als in stamdikte. Op jonge leeftijd heeft deze Malus een sterk opgaande groeiwijze, met een piramidale volle en regelmatige kroon. Later ontwikkelt de kroon zich meer breed eirond. De stam heeft een ruwe schors met lengtescheuren, waarbij brokken afbreken. Dat levert een mooi kleurenspel op. De soort komt van oorsprong uit China, daar wordt de boom tot wel 12 meter hoog en breed. Hier blijft hij wel een maatje kleiner, tot 6-8 meter hoog.

Bij het uitlopen van het blad is het eerst roodachtig, daarna verkleurt het naar zachtglanzend middengroen blad. Het blad is eivormig, langwerpig met een scherp gezaagde bladrand. In de herfst verkleurt het blad oranje. De lichtroze bloemknoppen openen half mei. De grote witte bloemen bezitten vijf ovaalronde kroonbladeren. De appeltjes zijn groter en talrijker dan bij de soort. Ze verkleuren naar prachtig glanzend rood, hangend aan een lange steel. De appeltjes blijven tot lang in de winter hangen.

‘Arie Mauritz’ is vrij makkelijk qua standplaats. Het liefste op voedzaam, humusrijke en goed doorlatende bodem, niet te nat. Hij verdraagt verharding en dus goed toepasbaar in openbare ruimte. Deze selectie is ook toe te passen in kustgebieden, hij verdraagt zoute zeewind prima.

Malus hupehensis ‘Arie Mauritz’ is vrij van schurft, meeldauw, bloeden bladluis en zeer winterhard.

1397
Quercus bicolor

Quercus bicolor, de tweekleurige eik, is een aparte eik. Zowel haar Nederlandstalige naam als haar botanische naam is gebaseerd op de verschillende kleuren die de onderzijde en bovenzijde van het blad hebben. Het blad is 12 - 18 cm lang en 7 - 11 cm breed. De bovenzijde is glimmend groen, de onderzijde opvallend grijsgroen tot grijs wit en zacht behaard. In de herfst kleuren deze geelbruin, soms oranje-rood.

De boom kan een hoogte bereiken tot circa 20 m, maar groeit wel langzaam. Jonge scheuten zijn licht behaard, later kaal en glad wordend. Quercus bicolor heeft een robuuste en krachtige uitstraling. De Quercus bicolor heeft voorkeur voor dezelfde standplaatsen als de Moeraseik (Quercus palustris), dus plaatsen met een normale tot matig droge bodem in de omgeving van stromend water. Ze groeit namelijk van nature op vochtige plaatsen als rivieroevers en bij moerassen.

De Quercus bicolor is een prachtige parkboom. Een eik die opvalt.

1398
Quercus bimundorum 'Crimson Spire'

Quercus bimundorum 'Crimson Spire' (syn. 'Crimschmidt') - Bi Mundo, het beste van twee werelden: kruising van de Europese Quercus robur met de Amerikaanse Quercus alba. Vormt een sterk opgaande boom. Hoogte 12-14 m, breedte 3-4 m. De bladeren staan afwisselend en hebben 2 tot 5 paar ronde lobben, ze zijn 9-15 cm lang en 5-9 cm breed. Donkergroene bladkleur, verkleurt van bovenaan naar beneden eerst paarsrood naar roestbruin in de herfst. Meeldauw vrij.

Quercus bimundorum 'Crimson Spire' is door de sterk opgaande vorm een ideale boom voor kleine tuinen en smalle straten.

1399
Malus 'Evereste'

Boom van het jaar 2004 in Nederland. Schurftvrije boom, verliest laat blad. Bloeit rijkelijk in witte trossen, typische appelbloesem. Vruchten geeloranje en worden na rijping donker. Oranje-gele herfsttint.

1401
Zelkova serrata 'Fastigiata'

De Zelkova behoort tot de Iepen-familie en wordt dan ook schijniep genoemd. Er zijn wel wat vergelijkingen zoals de bladeren, die net als bij de iep, afwisselend op de twijgen staan. De iepenziekte heeft gelukkig weinig tot geen vat op deze selectie. De Zelkova serrata 'Fastigiata' is een super gezonde boom, die weinig tot geen last heeft van ongedierte en infecties.

Het eivormig blad is langwerpig, tot zo’n 13 cm, met een getande bladrand. In de herfst verkleurt het blad naar bronskleurig rood. Echt een schitterend schouwspel. Doordat de bladeren afwisselend op de roodbruine twijgen staan, krijgt het geheel een verfijnde indruk. De grijsbruine schors schilfert in kleine platen af, waardoor je het oranje/bruine bast eronder ziet. De bloei in april/mei is onopvallend, evenals de kleine boonvormige vruchtjes die daarop volgen.

De Japanse Zelkova, Zelkova serrata, wordt weinig toegepast langs straten omdat in de regel de kroon te laag en te breed spreidend is. Zelkova serrata ‘Fastigiata’ daarentegen, heeft een opgaande en vrij smalle kroon. Ook op latere leeftijd behoudt de boom deze smallere kroonvorm, tot 6-7 meter breed. Voor een optimale groei is een humeuze, leemhoudende bodem ideaal voor de Zelkova serrata ‘Fastigiata’. Echter kan deze ook uit de voeten op een wat armere en drogere bodem. Aangezien de boom verharding verdraagt is dit een prima selectie van de Zelkova om toe te passen langs straten.

Deze bijzondere boom kan dan eindelijk vaker toegepast worden, niet alleen in parken, maar ook langs straten door de opgaande, smalblijvende Zelkova serrata 'Fastigiata’.

1403
Quercus phellos 'Hightower'

U bent gewaarschuwd: Op deze Quercus hellos ‘Hightower’ wordt iedereen verliefd, van teler tot landschapsarchitect. De Hightower is een Wilgenblad eik; fijn bebladerd met lancetvormig blad. In tegenstelling tot de ‘gewone’ eik met een robuust karakter en stevig groen, geeft het fijne bladerdak van deze Quercus phellos ‘Hightower’ een transparante gloed. De herfstverkleuring is fenomenaal en deze rijke producent van eikels brengt door haar biodiversiteit de natuur terug in stad en dorp.

De Quercus phellos ‘Hightower’ heeft een natuurlijk ontwikkelde centrale stam en een gelijkmatige verdeling van takken. De glanzende donkergroene bladeren verkleuren in de herfst naar geel/oranje. Het is een middelgrote boom die uitgroeit tot circa 20 meter hoog en 7-9 meter breed en de stam heeft een donkergrijs tot zwarte schors. De boom vormt een breed piramidale tot ronde kroon en onderscheidt zich van andere eiken door het fijne wilgenblad van maximaal 10 cm lang en 2,5 cm breed. De Quercus phellos ‘Hightower’ is een rijke producent van eikels, een belangrijke voedselbron voor eekhoorns, vogels en andere dieren. De eikelproductie begint bij 15 jaar, veel eerder dan andere eiken.

Deze Willow Oak is inheems in oostelijk Noord-Amerika. Het is een populaire boom vanwege de snelle groei, winterhardheid en het vermogen om zowel zon als schaduw te weerstaan. De boom gedijt goed op gedraineerde, vochtige en vruchtbare grond en tolereert natte gronden en zeldzame overstromingen. De boom past zich aan op klei-, leem- of zandgrond.

De Quercus phellos ‘Hightower’ is een dankbare laanboom en solitair.

1404
x Sycoparrotia semidecidua 'Prins Claus'

Deze kruising van de Sycopis sinensis en Parrotia persica heeft geleid tot een bijzondere boom, met gezond groen blad dat blijft hangen tot in het voorjaar. De Sycoparrotia semidecidua ‘Prins Claus’, is een verrassende toevoeging voor het openbaar groen.

De koninklijke naam is te danken aan Piet van der Bom, die indertijd een stekje van de Sycoparrotia mee nam vanuit Amerika. De cultivar bleek geen snelle groeier, maar wel een supergezond boom, geen last van ziekte of insectenvraat. Beide ouders zijn familie van de toverhazelaarachtigen (Hamamelidaceae). Geen wonder dat er vergelijkingen zijn met de toverhazelaar, zoals de bloem en het blad. De bloem verschijnt op het moment dat de Sycoparrotia zijn blad laat vallen, dat is in februari/maart. Op het naakte hout bloeien rode bloemetjes van 1 cm. Na de bloei verschijnt langzaam het glanzend leerachtig groen blad. Het blad blijft hangen tot aan de volgende bloei, vroeg in het voorjaar. In het najaar verkleuren ze mooi naar het geel oranje rode.

Deze zeer winterharde boom is een super gezonde boom, die een uiteindelijke hoogte bereikt van zo’n 8 meter en breedte van 2-4. De boom groeit niet heel erg hard. Net als de Parrotia heeft de Sycoparrotia een compacte celstructuur, waardoor deze wel ijzersterk is. Kleinere maten zijn dus al beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Het liefst heeft de Sycoparrotia semidecidua ‘Prins Claus’ een vochthoudende bodem met goed doorlatend profiel. Verder is verharding geen probleem en verdraagt hij luchtverontreiniging. In de beginjaren is extra aandacht voor snoeien wel belangrijk, omdat het van nature een struikvormer is.

De Sycoparrotia semidecidua ‘Prins Claus’, is een verrassende toevoeging voor het openbaar groen!

1405
Malus 'Madonna'

Malus; fruitbomen die gerekend mogen worden tot de beste en mooiste sierappels. Ze stelen twee keer per jaar de show. In het voorjaar met prachtige bloesem en in het najaar met de rode glanzende vruchten. Malus ‘Madonna’ is een dubbelbloemige witte sierappel. Deze Amerikaanse cultivar uit 1987 is ook bekend onder de naam Malus ‘Mazam’.

In de jeugdfase heeft de Malus ‘Madonna’ een smalle kroon, later iets breder opgaand. De uiteindelijke hoogte is 5-6 meter met een breedte tot 3,5 meter. De boom loopt bronsgroen uit en kleurt later donkergroen. Malus ‘Madonna’ bloeit zeer vroeg in april-mei en is rijk aan grote, dubbele, witte bloemen die zich langzaam openen en langer aanblijven dan bij de meeste sierappels. De bloemen ruiken heerlijk en benadrukken de vrouwelijkheid. De vruchten zijn 12-13 mm, glanzend met rode blos en blijven tot ver in de winter aan de boom hangen. Malus ‘Madonna’ is zeer gezond en ziekte resistent en vraagt een plekje op goed doorlatende en licht zurige grond in de volle zon.

Malus ‘Madonna’ is een mooie, winterharde sierappel voor plantsoenen en tuinen. Ook als straatboompje geschikt op open groenbermen op beschutte, zonnige plaatsen, indien in de jeugdfase de laagste takken tijdig worden opgekroond.

Malus ‘Madonna’ is een mooie, winterharde sierappel voor plantsoenen en tuinen.

1406
Ulmus laevis 'Helena'

De inheemse fladderiep was jarenlang onbekend in Nederland. Eigenlijk is Ulmus laevis pas in de jaren 80 van de vorige eeuw ontdekt als inheems in Nederland. In Eibergen staat een rij zeer oude fladderiepen die zeer gezond en groeikrachtig zijn. In een partij zaailingen van deze fladderiepen deed Boomkwekerij ’t Herenland een ontdekking van een uniform groeiende zaailing. Deze zaailing kreeg de naam Ulmus laevis ‘Helena’ (synoniem Ulmus laevis 'Eibergen) en is door de uniforme groeiwijze, bijzonder in het iepen-sortiment.

De Ulmus laevis ‘Helena’ heeft de uitstraling van oudsher, maar voldoet aan de eisen van nu en is een iep waar we nog veel plezier van kunnen beleven. Het blad verkleurt schitterend geel in de herfst. Daar komt de naam ‘Helena’ vandaan, afgeleid van het Griekse woord hèlios: de stralende, de schitterende. De stam is kenmerkend met diepe groeven, grille wortel aanlopen bij oudere fladderiepen.

Ulmus laevis ‘Helena’ is net als de fladderiep niet volledig resistent tegen de iepenziekte, maar infecties komen in de vrije natuur bijna niet voor. De iepenspintkever heeft voorkeur voor andere iepen. Daarnaast is de luizendruk beduidend lager dan bij moderne (resistente) iepensoorten. ‘Helena’ bereikt na 100 jaar een hoogte van 22 meter, met een kroondoorsnede van 12 meter, afhankelijk van de groeiplaats. De iep is geschikt voor natte groeiomstandigheden, kan enige tijd tegen wateroverlast, maar ook droge omstandigheden levert geen problemen op voor ‘Helena’. Zeewind wordt ook prima verdragen. Uitermate geschikt voor in de openbare ruimte.

Deze gezonde Ulmus laevis ‘Helena’ is een sterke, uniforme iep, die toepasbaar is in zowel landelijk als in stedelijk gebied.

1407
Tilia europaea 'Koningslinde'

De naam ‘Koningslinde’ heeft betrekking op het ter beschikking stellen van nieuw uitgangsmateriaal door Koning Willem III aan kwekers in het rivierengebied die door overstromingen in 1870 hun moerplanten verloren. Synoniem is Tilia europaea 'Pallida'.

De Tilia europaea 'Koningslinde' is een forse boom, 20-30 m hoog, met breed-piramidale kroon met schuin opgaande takken, aanvankelijk spitse top. Later afgerond stomp maar niet rond zoals bij ‘Zwarte Linde’. Roodbruine twijgen. Blad groter dan bij ‘Zwarte Linde’ en lichter groen. Onderzijde geelachtiggroen, bladsteel iets rood aangelopen. Windbestendige boom. Vanwege het ‘druipen’ niet op parkeerplaatsen of parkeerstroken langs wegen. Laan en straatboom, bij voorkeur op brede
groenbermen of op plaatsen waar het ‘druipen’ geen overlast veroorzaakt.

1408
Tilia tomentosa 'Grey Pillar'

Deze boom is een uit Hongarije geïmporteerde selectie met een zuilvormige habitus: Tilia tomentosa 'Grey Pillar'. Geschikt als straat- en laanboom. Duidelijk smaller dan de reeds bestaande cultivars. Hoogte 15-20m, breedte 6-9m. Een supergezonde linde. Weinig tot geen last van luis. Blad als soort, licht gele herfstverkleuring.

Tilia tomentosa 'Grey Pillar' is een supergezonde linde, die smal is voor zijn soort.

1409
Prunus maackii 'Amber Beauty'

De 'amber' in Prunus maackii 'Amber Beauty' vertegenwoordigt de prachtig glanzend koperkleurige stam van deze boom.

Goed groeiende vorm van de soort met heldergroene bladeren. Breed opgaande, gesloten kroon. Hoogte 8-12 m. Bloei als van de soort, kleine witte trossen, lijkend op de bloemen van Prunus padus. Opvallend door de glanzende koperkleur van stam en oudere takken. Schors bladdert later af. Solitair voor parken.

1410
Cercis siliquastrum

Herkomst West-Azië, Zuid-Europa. Hoewel hier meest gekweekt als kleine struik, niet zelden toch als boompje op korte stam. Hoogte 6-10 m. Grillige kroon met breed afstaande takken, sterk vertakt met kale, roodbruine twijgen. Vrij grote, hartvormige bladeren, wat breder (7-12 cm) dan lang. Bovenzijde glanzend donkergroen, onder licht-blauwgroen. Bloeit eind april op het kale, overjarige hout met donkerroze tot violet-roze bloemen. Later bruine peulen, 5-10 cm lang. Fraai parkboompje op beschutte, zonnige plaatsen. Ook voor niet te kleine tuinen.

1411
Betula nigra 'Dura Heat'

Een nieuwe geregistreerde berk uit Amerika (Tree Introductions Inc.), de Betula nigra 'Dura Heat'. Prachtige gele herfstverkleuring. Het blad blijft een maand langer hangen dan bij de Betula nigra ‘Heritage’. Klein smal en dik, donkergroen blad. Crèmekleurige afbladderende bast. Hoogte 10 tot 15 meter, breedte tot 7 m. Groeit op iedere grondsoort. Betula nigra 'Dura Heat' kan goed tegen extreme droogte.

1412
Ginkgo biloba

De Japanse notenboom - Ginkgo biloba - is de eerste boom in Japan na de atoombom op Hiroshima. Deze boom vond de kracht om te groeien en staat daarom symbool voor het leven. De boom is om haar symbolische waarde bijvoorbeeld geplaatst bij de Kraamkliniek van het Twee Stedenziekenhuis in Tilburg.

De Japanse notenboom komt oorspronkelijk uit China, in Japan aangeplant. Boom van 20-25 m hoog, variabel van kroonvorm. Meestal kegelvormig. Waaiervormige bladeren van 5-8 cm, als regel tweelobbig door ingesneden top. De Ginkgo biloba is twee-huizig, maar op latere leeftijd meestal éénhuizig. De vrucht is een pruimvormig, nootachtig zaad van 2-3 cm, hangend aan een steel. Prachtige parkboom, maar zeker ook een straat- en laanboom voor bredere profielen. Verdraagt de verharding goed en is redelijk bestand tegen stedelijke luchtvervuiling. Zeer windvast door diepgaand wortelstelsel. Niet te natte gronden. Prachtige gele herfstkleur.

1413
Cornus kousa var. chinensis

De Cornus kousa var. chinensis is een hoge (6-10 m) en breed opgaande struik, maar kan ook als kleine boom. Groeit sterker en wordt hoger dan soort. Terwijl soort uit Japan komt, groeit deze variëteit van oorsprong in China. De bloemen worden omgeven door 4 witte bracteeën (schutbladeren). Ook de rood-roze vruchten zijn groter dan die van de soort.

1417
Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’

Eén van de mooiste ‘najaarskersen’, Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'. Groeiwijze en habitus ongeveer als ‘Autumnalis’. Hoogte tussen 6-8 m, met stevigere bruine takken en twijgen. Bloeit in het najaar tot in december. Herhaalde bloei in midden april, wat later dan de witte ‘Autumnalis’. De bloem is halfdubbel en lichtroze. In de herfst verkleurt het blad geel tot oranje.

Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea' is een parkboom of struik van klasse!

Geen resultaten gevonden