Cercidiphyllum japonicum

Ronde of ei-vormige kroon
Meerstammigen / solitairen
Smalle straatjes en laantjes
Parkboom en/of solitair
Schaduw verdragend
Sierwaarde
Hoogte:
10m - 12m
Sierwaarde:
blad, herfstkleur, stam
Herfstkleur:

Oranje-rood

Verdraagt:
wind
Grondsoort:
Voedselrijk, niet te droge humeuze grond

De herfstkleur, het hartvormig blad en de gegroefde bast zijn de belangrijkste sierwaarden van de katsurabooom - Cercidiphyllum japonicum. De blaadjes lopen bronsrood uit, later dofgroen met blauwgroene onderzijde. Opvallend zijn de koraalrode bladstelen. Het uitlopende blad is gevoelig voor late nachtvorst maar herstelt zich goed.

In de herfst verkleuren de bladeren geel naar oranje-rood, waarbij de spitse karmijnrode knoppen mooi afsteken. De bloemen zijn klein en onopvallend. Een bijzondere eigenschap van de Cercidiphyllum japonicum is dat hij geurt bij het uitlopen van het blad én als het blad is afgevallen. In Duitsland heet onze hartjesboom dan ook 'Kuchenbaum'.

Cercidiphyllum japonicum heeft een ronde tot ovale kroon met veel schuin opwaarts groeiende hooftakken met afstaande, licht afhangende zijtakken en kale roodbruine twijgen. De groeiwijze kan variëren door de genetische variatie die er altijd bestaat bij zaailigen. Deze soort is goed windbestendig en is niet gevoelig voor de belangrijkste ziekten en plagen. Het wortelstelsel bestaat uit een penwortel met een groot aantal vlakke fijne wortels. De Cercidiphyllum is goed te gebruiken als laan- en parkboom en vraagt een voedselrijk en niet te droge humeuze (zand) grond. Als laanboom zal deze een maximale hoogte halen van 10-12 meter.

Projecten waarin deze boom is toegepast: