Cornus officinalis 'Robin's Pride'

Ronde of ei-vormige kroon
Meerstammigen / solitairen
Brede straten en lanen
Parkboom en/of solitair
Gesloten verharding
Sierwaarde
Dracht- en waardboom
Hoogte:
6m - 7m
Breedte:
4m - 6m
Transparantie kroon:
halfopen
Sierwaarde:
bloem, vruchten, herfstkleur, stam
Bloeitijd:

Februari - maart

Herfstkleur:

Oranje rood-bruin

Verdraagt:
droogte

Deze kleine Japanse boom is de Aziatische tegenhanger van de Europese Cornus mas. Een duidelijk verschil is dat de officinalis in alles iets grover is en eerder een boompje vormt, dan een struik. In Nederland wordt deze soort gele kornoelje genoemd. De naam dankt hij aan de prachtige gele bloei in februari-maart met goudgele bloemen in dichte, bolvormige schermen van 10-12 mm.

Boomkwekerij Udenhout importeerde de selectie ‘Robin’s Pride’ voor het eerst in Nederland. Deze selectie groeit breed piramidaal opgaand en heeft een betere doorgaande harttak, waardoor deze goed als boom te gebruiken is. De Cornus officinalis ‘Robin’s Pride’ wordt 6-7 meter hoog. De bast heeft een kleur variërend van grijs tot oranje en bruin. Deze schilfert veel sterker af dan van de Cornus mas. Het blad is ovaal en iets gekruld wat in het najaar prachtig oranje rood-bruin verkleurt.

De vruchten zijn 15 mm lang en glanzend scharlakenrood. De vruchten zijn eetbaar, alhoewel een beetje zuur, maar worden veelvuldig gebruikt om jam te maken. De Cornus officinalis ‘Robin’s Pride’ wordt ook vrij veel gekweekt voor medicinaal gebruik. De werkzame stoffen van de vrucht dienen als versterking van lever en nieren.

De gele kornoelje is zeer geschikt voor smallere en kleine straten, groenstroken en versnipperde stukjes groen. Hij stelt geen bijzondere eisen aan de grond.

De vroege bloei, bessen, herfstverkleuring en de op latere leeftijd grillige en afbladderende bast geven de Cornus officinalis 'Robin's Pride' in elk jaargetijde sierwaarde.