Hippophae salicifolia 'Robert'

Ronde of ei-vormige kroon
Brede straten en lanen
Landschappelijke beplanting
Parkboom en/of solitair
Kustgebied
Weinig snoei
Gesloten verharding
Sierwaarde
Verdraagt droge periodes
Hoogte:
8m - 10m
Breedte:
6m - 9m
Transparantie kroon:
open
Sierwaarde:
vorm / habitus
Bloeitijd en bloemkleur:

april/mei

Herfstkleur:

geel

Verdraagt:
strooizout, droogte, hitte, wind, zeewind
Grondsoort:
droog, arm en licht kalkhoudend

De duindoorn groeit over het algemeen als een forse struik uit, maar deze selectie groeit uit tot een boom van de derde grootte. De Hippophae salicifolia ‘Robert’ is een grillige onregelmatige opgaande boom met een open kroon en afhangende takken. Hij is ontdekt in het arboretum van Kalmthout, België. Genoemd naar Robert De Belder, de voormalige eigenaar van het arboretum.

De bladverliezende boom heeft zeer smal lancetvormige blaadjes, zoals van een wilg (Salix alba), maar dan smaller. De bovenkant van het blad is olijf tot donkergroen waarbij de zilvergrijze behaarde onderkant mooi afsteekt. In de herfst verkleurt hij naar het gele. De oude bast is ruw en bladdert in stroken af. De jonge twijgen zijn bruingrijs en viltig. De takken van de boomduindoorn zijn minder gedoornd dan bij de gewone duindoorn. In april/mei bloeit de Hippophae salicifolia ‘Robert’ met onopvallende geel/groene bloemen. Doordat ‘Robert’ een mannelijke selectie is, zal deze geen vruchten dragen.

Zeer goede boom voor toepassing in het kustgebied. Heeft geen moeite met (zee) wind, staat het liefst in de zon en verdraagt zout als de beste. Het is een zeer winterharde boom die temperatuur van -30 graden kan verdragen, maar is ook bestand tegen hitte en droogte. Groeit het liefst op droge, arme en licht kalkhoudende gronden.

De Hippophae salicifolia 'Robert' is een karakteristieke boom door zijn grillige vorm en open lichte kroon.