Ilex x aquipernyi 'Dragon Lady'

Smalle kronen
Smalle straatjes en laantjes
Parkboom en/of solitair
Gesloten verharding
Sierwaarde
Dracht- en waardboom
Verdraagt droge periodes
Verdraagt natte periodes
Hoogte:
4m - 5m
Breedte:
1m - 2m
Transparantie kroon:
gesloten
Sierwaarde:
blad, vruchten
Bloeitijd:

Mei

Verdraagt:
luchtverontreiniging

De Ilex x aquipernyi is een kruising tussen Ilex aquifolium (hulst) en Ilex pernyi. Ilex x aquipernyi ‘Dragon Lady’ (Syn: Ilex x aquipernyi ‘Meschnick’) is een kleinbladige hulst, die zich goed als boom laat kweken voor stedelijk gebied.

In de winter is deze pittige dame zeer winterhard en groenblijvend. Bladeren van deze Ilex variëteit zijn klein, iets gedraaid, donkergroen en sterk puntig gestekeld. Op het nieuwe blad zit een mooie rode glans. Het belangrijkste pluspunt is de zeer goede doorgaande kop. De uiteindelijke hoogte is 5 meter, de breedte maximaal 1,5 meter.

Ilex x aquipernyi ‘Dragon Lady’ is een vrouwelijke soort. Ilex meserveae ‘Blue Stallion’ en Ilex meserveae ‘Blue Prince' zijn goede bestuivers. Deze Ilex is dus besdragend en vormt na de witte bloei in mei, rode kleine bessen. Dit is wel afhankelijk van eventuele bestuivers in de buurt. De besjes zijn heerlijke kost voor de vogels. Planten onder stress geven ook veel bessen.

Door de smalle en langzame groei is deze Ilex zeer geschikt voor smalle straten, groenstroken of in bloembakken. Hij is bovendien zeer goed opgewassen tegen luchtvervuiling.

In het stedelijk gebied zal de wintergroene Ilex x aquipernyi ‘Dragon Lady’ niet misstaan.

Projecten waarin deze boom is toegepast: