Ostrya carpinifolia 'F.C. Moree'

Ronde of ei-vormige kroon
Smalle straatjes en laantjes
Brede straten en lanen
Parkboom en/of solitair
Industrie gebied
Schaduw verdragend
Weinig snoei
Gesloten verharding
Sierwaarde
Hoogte:
12m - 15m
Breedte:
8m - 12m
Transparantie kroon:
halfopen
Sierwaarde:
bloem, vruchten
Herfstkleur:
Geel
Verdraagt:
droogte, wind
Grondsoort:
Elke vruchtbare grond

Ostrya carpinifolia ‘F.C. Moree’ is een nieuwe laanboom met zeer sterke eigenschappen. Deze hopbeuk lijkt qua uiterlijk veel op de haagbeuk, Carpinus betulus, maar is makkelijker in de omgang. Een boom met vele voordelen; stelt weinig eisen aan de grond, heeft het hele jaar sierwaarde door de vrouwelijke bloemen en mannelijke katjes en laat zijn blad pas laat vallen.

Deze Nederlandse selectie is geselecteerd uit zaailingen door Van de Sluis in Randwijk in 2000. Hij heeft de boom genoemd naar de markante voorzitter van Boomkwekersvereniging Kring Opheusden, Frans Moree.

De sierwaarde wordt bepaald door de lichtgroene bladeren die in de herfst mooi doorkleuren naar lichtgeel en door de talrijke, hangende, op hopbel lijkende, vruchttrossen gedurende de zomer en herfst. In de winter sieren de mannelijke katjes de boom. In het begin is de stam glad, grijsbruin met witte, ovale vlekken. Later is de stam meer gegroefd.De Ostrya carpinifolia ‘F.C. Moree’ heeft een piramidale, regelmatig vertakte kroon. Opvallend is de opgaande stand van 30-45 graden van de takken. De uiteindelijke hoogte is tussen 12-15 meter.

Deze laanboom is zeer gezond en tot op heden is er geen luis, roestmijt en spint waargenomen. Hij is goed bestand tegen de wind. ‘F.C. Moree’ past op iedere grondsoort: groeit goed op elke vruchtbare grond en zelfs ook op droge tot zeer droge grond.

Ostrya carpinifolia ‘F.C. Moree’ is zeer geschikt als straat-, laan- en parkboom en wordt aangeplant vanwege zijn duurzaamheid.