Quercus rhysophylla 'Maya'

Brede forse kronen
Meerstammigen / solitairen
Brede straten en lanen
Landschappelijke beplanting
Parkboom en/of solitair
Weinig snoei
Sierwaarde
Hoogte:
16m - 18m
Transparantie kroon:
gesloten
Sierwaarde:
blad
Herfstkleur:

Behoudt zijn blad

Grondsoort:
Alle gronden

Deze groenblijvende eik, Quercus rhysophylla 'Maya', is geselecteerd op zijn betere winterhardheid en de kleur van het jonge blad. Herkomst Oost-Mexico en Guatemala. De bladeren van de Quercus rhysophylla lijken zeer sterk op deze van Eriobotrya, vandaar de Nederlandse naam Loquat-eik of Kweebladige eik. De soort is van oorsprong hier naartoe gehaald in 1978, bleek toen niet winterhard te zijn. De cultivar ‘Maya’ is ontwikkeld door M.M. Bomer, Nederland.

De Quercus rhysophylla 'Maya' vormt een breed eivormige kroon tot 18 m hoog. Er kunnen verschillende bladvormen voorkomen op één plant, van scherp getand tot lichtgelobd op jonge groeischeuten. Het blad is groenblijvend, 16-20 cm lang en 4-7 cm breed. Het jonge blad loopt rood uit en is licht viltig, daarna worden ze blinkend donkergroen aan de bovenzijde met dieper liggende nerven, ietwat doffer aan de onderkant. De gladde bleke stam bij jonge exemplaren wordt een diepgekrakeleerd blokstructuur bij het ouder worden. De mannelijke katjes zijn zeer klein, de vrouwelijke bloemen zijn nauwelijks detecteerbaar, tweehuizig. Eikels van 1,5 cm groot, rijpen 1 jaar aan de boom.

De Quercus rhysophylla 'Maya' is een prachtige parkboom, toepasbaar als laanboom in bredere straten. Groeit op alle gronden.