Tilia mongolica 'Buda'

Ronde of ei-vormige kroon
Brede straten en lanen
Parkboom en/of solitair
Gesloten verharding
Sierwaarde
Dracht- en waardboom
Verdraagt droge periodes
Hoogte:
10m - 15m
Breedte:
6m - 7m
Transparantie kroon:
halfopen
Sierwaarde:
blad, herfstkleur, vorm / habitus
Bloeitijd en bloemkleur:

Juni

Herfstkleur:

Geel

Verdraagt:
droogte
Grondsoort:
Alle gronden

De Tilia mongolica 'Buda' is een nieuwe variëteit van de Mongoolse linde. Deze linde is uitermate geschikt als laan- en straatboom, maar ook als leiboom. Het is een selectie van de universiteit van Budapest, Hongarije en Boomkwekerij Udenhout bracht deze ‘Linde van de toekomst’ naar Nederland. De Mongoolse linde is een zeer gezonde boom.

De linde vormt een piramidale kroon met dunne afhangende bruinrode twijgen. Hoogte van 10-15 m. Het blad is mooi grof getand, dit samen met de gezonde glanzende frisse donkergroene kleur geeft de boom een fraai aanzien. De Tilia mongolica 'Buda' is een erg sierlijk groeiende linde. In de herfst is het genieten van de mooie gele herfstkleur, bovendien houdt de 'Buda' zijn blad aantal weken langer vast dan de Hollandse linde, Tilia europaea. Stelt geen eisen aan de grond.

De Tilia mongolica 'Buda' is 100% druipvrij is. Dat wil zeggen dat de boom ongevoelig is voor bladluis waardoor er geen overlast is van honingdauw, een zoete plakkerige stof die door luizen afgescheiden wordt.

De Tilia mongolica 'Buda' heeft alleen maar positieve eigenschappen, is druipvrij, en het aanplanten meer dan waard!

Projecten waarin deze boom is toegepast: