Ulmus laevis 'Helena'

Brede forse kronen
Brede straten en lanen
Parkboom en/of solitair
Kustgebied
Industrie gebied
Weinig snoei
Gesloten verharding
Sierwaarde
Dracht- en waardboom
Hoogte:
18m - 22m
Breedte:
10m - 12m
Transparantie kroon:
halfopen
Sierwaarde:
vruchten
Herfstkleur:
Geel
Verdraagt:
wind, zeewind

De inheemse fladderiep was jarenlang onbekend in Nederland. Eigenlijk is Ulmus laevis pas in de jaren 80 van de vorige eeuw ontdekt als inheems in Nederland. In Eibergen staat een rij zeer oude fladderiepen die zeer gezond en groeikrachtig zijn. In een partij zaailingen van deze fladderiepen deed Boomkwekerij ’t Herenland een ontdekking van een uniform groeiende zaailing. Deze zaailing kreeg de naam Ulmus laevis ‘Helena’ (synoniem Ulmus laevis 'Eibergen) en is door de uniforme groeiwijze, bijzonder in het iepen-sortiment.

De Ulmus laevis ‘Helena’ heeft de uitstraling van oudsher, maar voldoet aan de eisen van nu en is een iep waar we nog veel plezier van kunnen beleven. Het blad verkleurt schitterend geel in de herfst. Daar komt de naam ‘Helena’ vandaan, afgeleid van het Griekse woord hèlios: de stralende, de schitterende. De stam is kenmerkend met diepe groeven, grillige wortelaanlopen bij oudere fladderiepen.

Ulmus laevis ‘Helena’ is net als de fladderiep niet volledig resistent tegen de iepenziekte, maar infecties komen in de vrije natuur bijna niet voor. De iepenspintkever heeft voorkeur voor andere iepen. Daarnaast is de luizendruk beduidend lager dan bij moderne (resistente) iepensoorten. ‘Helena’ bereikt na 100 jaar een hoogte van 22 meter, met een kroondoorsnede van 12 meter, afhankelijk van de groeiplaats. De iep is geschikt voor natte groeiomstandigheden, kan enige tijd tegen wateroverlast, maar ook droge omstandigheden levert geen problemen op voor ‘Helena’. Zeewind wordt ook prima verdragen. Uitermate geschikt voor in de openbare ruimte.

Deze gezonde Ulmus laevis ‘Helena’ is een sterke, uniforme iep, die toepasbaar is in zowel landelijk als in stedelijk gebied.