Zelkova serrata 'Fastigiata'

Smalle kronen
Smalle straatjes en laantjes
Parkboom en/of solitair
Gesloten verharding
Sierwaarde
Verdraagt droge periodes
Verdraagt natte periodes
Hoogte:
10m - 15m
Breedte:
6m - 7m
Transparantie kroon:
halfopen
Sierwaarde:
herfstkleur
Bloeitijd:
April/mei
Herfstkleur:
Bronskleurig rood
Grondsoort:
humeuze, leemhoudende bodem

De Zelkova behoort tot de Iepen-familie en wordt dan ook schijniep genoemd. Er zijn wel wat vergelijkingen zoals de bladeren, die net als bij de iep, afwisselend op de twijgen staan. De iepenziekte heeft gelukkig weinig tot geen vat op deze selectie. De Zelkova serrata 'Fastigiata' is een super gezonde boom, die weinig tot geen last heeft van ongedierte en infecties.

Het eivormig blad is langwerpig, tot zo’n 13 cm, met een getande bladrand. In de herfst verkleurt het blad naar bronskleurig rood. Echt een schitterend schouwspel. Doordat de bladeren afwisselend op de roodbruine twijgen staan, krijgt het geheel een verfijnde indruk. De grijsbruine schors schilfert in kleine platen af, waardoor je het oranje/bruine bast eronder ziet. De bloei in april/mei is onopvallend, evenals de kleine boonvormige vruchtjes die daarop volgen.

De Japanse Zelkova, Zelkova serrata, wordt weinig toegepast langs straten omdat in de regel de kroon te laag en te breed spreidend is. Zelkova serrata ‘Fastigiata’ daarentegen, heeft een opgaande en vrij smalle kroon. Ook op latere leeftijd behoudt de boom deze smallere kroonvorm, tot 6-7 meter breed. Voor een optimale groei is een humeuze, leemhoudende bodem ideaal voor de Zelkova serrata ‘Fastigiata’. Echter kan deze ook uit de voeten op een wat armere en drogere bodem. Aangezien de boom verharding verdraagt is dit een prima selectie van de Zelkova om toe te passen langs straten.

Deze bijzondere boom kan dan eindelijk vaker toegepast worden, niet alleen in parken, maar ook langs straten door de opgaande, smalblijvende Zelkova serrata 'Fastigiata’.