Proef met boomkweek én grasteelt

Na een proef met kippen in de boomkwekerij gaat Boomkwekerij Udenhout een nieuw experiment aan. In samenwerking met agrarisch ondernemer Jan Schapendonk gaat het kijken naar de mogelijkheid grasteelt en boomkweek te combineren.

Op een deel van het perceel van Schapendonk zijn deze week honderden Gleditia's en Ulmus aangeplant. Het perceel ligt aangrenzend aan de percelen van Boomkwekerij Udenhout, waardoor werkzaamheden gemakkelijk voor Udenhout kunnen worden gecombineerd door "even door te rijden". Martien Mantje, directeur van Boomkwekerij Udenhout vertelt: 'Er is een proefopstelling geplaatst met verschillende plantverbanden in graslanden. Nu gaan we kijken welk effect dit heeft voor beide partijen.'

Schapendonk is koeienhouder en zal het gras voor zijn vee gebruiken. In het project wordt uiteraard gekeken naar de groei van de bomen en het gras. De hoop is dat de combinatie voor beiden de nodige voordelen oplevert. Door ruimte te combineren wordt er efficiënt omgegaan met agrarisch gebied en heb je (in theorie) meer opbrengst op een perceel. Voor Udenhout zou een dergelijke samenwerking kunnen zorgen voor een mogelijkheid tot uitbreiding. Voor de agrariër heeft het wellicht voordelen met het oog op de fosfaatregeling, denkt Mantje.

Volgens Mantje zijn de verwachtingen van de proef hooggespannen. Hij verwacht dat de bomen er in elk geval een teeltperiode zullen blijven staan, al is het een en ander natuurlijk afhankelijk van de testresultaten.

Bron: Boom in Business
Foto: Nick van Eekeren - BD.nl

Delen op social media: