Château d’Yquem, Bordeaux

De tuinen van Château d’Yquem

Wijnliefhebbers over heel de wereld die het beroemde wijnchateau d’Yquem in Bordeaux Frankrijk bezoeken, vragen altijd naar het geheim van Yquem. Er is geen antwoord op deze vraag. De waarheid is een mysterie, de kwaliteitseisen zijn hoog, maar de verklaring is passie.

Op het hoogste punt in de regio Sauternes torent wijnchâteau d’Yquem boven de wijnvelden uit. Het kasteel dateert uit de vijftiende eeuw en wordt omringd door een parkachtige tuin, weide en pijnbomen. Bezoek van het Château is weinigen weggelegd én op afspraak, maar in de gerestylede tuinen kunt u vrij ronddwalen en dat is zeer de moeite waard.

Klassiek
Het beroemde wijndomein stelt hoge kwaliteitseisen en heeft daarom haar tuinen laten ontwerpen door tuinarchitectenbureau Wirtz International Landscape Architects uit Schoten in België. De realisatie was in handen van de Franse groenaannemer Bouyrie de Bie en de bomen en plantgoed werden geleverd door Boomkwekerij Udenhout.

Tuinarchitect Jacques Wirtz heeft de prachtige nieuwe tuin ontworpen in Villandresque stijl; een typische Franse tuin leunend tegen het kasteel, omgeven door twee rijen Carpinus betulus gestructureerd door een aantal gemengde borders met vaste planten en oude rozen. In het midden staat een smeedijzeren gazebo bedekt met klimplanten en omringd door een haag van buxus.

Passie
Wirtz focust op de realiteit tijdens het ontwerpproces. Een diep gewortelde passie voor plantmaterialen is een constante in alle projecten. Onverwachte selecties van planten blijven iedereen verbazen. Elk project speelt in op de terreinkarakteristieken en kenmerken van het domein. Boomkwekerij Udenhout heeft een passie voor groen en kan een breed sortiment aan variëteiten leveren. Afgelopen jaar droeg de boomkweker bij aan de realisatie van de tuinen van het Château d‘Yquem en leverde onder andere meerdere Buxus ‘National’, een tamelijk onbekende soort maar zeer innoverend.

Bomen die bij dit project gebruikt zijn:
← Terug naar overzicht
Delen op social media: