Scheepslift van Strépy-Thieu

Grootste scheepslift ter wereld biedt volwaardig groen alternatief

Midden in het hart van de Belgische provincie Henegouwen (Walloni√ę) ligt de hoogste kabellift ter wereld: Scheepslift van Str√©py-Thieu. De lift ligt in het Centrumkanaal op de grens van Str√©py-Bracquegnies en Thieu, vandaar de dubbele naam Str√©py-Thieu. Het Centrumkanaal maakt onderdeel uit van een ge√Įntegreerd vervoersbeleid waarbij, mede dankzij de scheepslift, de binnenvaart een volwaardig groen alternatief is voor de dichtgeslibde wegen.

Reusachtig
De reusachtige scheepslift van Strépy-Thieu is 150 meter hoog en verwerkt een hoogteverschil van 73,15 meter. In deze lift kunnen schepen tot 1350 ton snel deze hoogte overbruggen. De lift vervangt twee sluizen en vier kleine historische scheepsliften die inmiddels erkend zijn als werelderfgoed. Ook symboliseert de scheepslift van Strépy-Thieu de knowhow van de Belgische bouwkunde van de 20ste en 21ste eeuw.

Natuurlijk aangelegd
Boomkwekerij Udenhout bekleedde de groene heuvels rondom de Scheepslift en het gebied langs het kanaal. Op de hellingen werden volgens een metriek stelsel Tilia cordata ‚ÄėGreenspire‚Äô aangeplant. Boven het kanaal kwamen Fraxinus pennsylvanica ‚ÄėBergenson‚Äô en vorig jaar leverde Boomkwekerij Udenhout alle beplantingen voor het park onder de kanaalbrug van Sart te La Louvi√®re. De grote doorgaande wegen werden aangeplant met Acer platanoides ‚ÄėCleveland‚Äô.

Bomen die bij dit project gebruikt zijn:
← Terug naar overzicht
Delen op social media: